Isten úgy rendezte be a természetet, hogy abban minden egymásra legyen utalva. Ember, állat, növény kiegészíti egymást. Egyiknek szüksége van a másikra. Mi emberek ne borítsuk fel ezt a rendet. A természet rendjébe való beavatkozás csak akkor jogosult, ha erre létfenntartási okokból szükség van. Akkor is csak meggondoltan, józan mértékkel. Az ember maga is kárát vallhatja olyan cselekedeteinek, amelyek a természet rendje ellen irányulnak. Sajnos erre sok példa volt már. Amennyire módunkban áll, támogassuk a természet védelmére irányuló törekvéseket.

Mi lehet a te feladatod, amit magad megvalósíthatsz?
Ismerd meg a természetet! Próbáld meglátni a benne uralkodó összefüggéseket. Ügyelj arra, hogy ne okozz kárt a természetben.

A jó természetjáró törvényei:

  1. Fát csak akkor vágj ki, növényt csak akkor szakíts le, ha szükséged van rá.
  2. Aki virágot, gyümölcsot gyűjt, ügyel, hogy eleget hagyjon magnak a következő évre.
  3. Védett növényt nem gyűjt.
  4. Állatokat nem kínoz, feleslegesen nem öl meg.
  5. Madárfészekhez, fiatal állathoz nem nyul.
  6. A szabadban alkalmazkodik a természethez. Nem zavarja annak a nyugalmát hangos, gondatlan magatartással.
  7. Nem ékteleníti el a természet szépségét szeméttel.
  8. Magánterületen csak engedéllyel rak tüzet. Kikerüli a tilos területeket.
  9. Mindig ügyel a tűzbiztonságra tüze meggyújtásánál, táplálásánál és eloltásánál.
  10. Égő tüzet sohasem hagy gazdátlanul.

Virágot csak a kirándulás végefelé, hazamenet gyűjts. Ne cipeld egész nap magaddal a csokrot, mert elhervad. Esetleg nem is lesz érdemes hazavinni. Bárhova mész is kirándulni, legfőbb gondod a tűzbiztonság legyen. Erdőtűz száraz időben borzasztó pusztítást okozhat növényben, állatban, emberben, épületben is. A gondatlanságból eredő erdőtűz a természet ellen elkövetett legnagyobb bűnök egyike.
A cigarettacsikket a szabadban ne dobj el. Ha a tűz mégis messzire pattan a tűzhelyről és a fű, száraz lomb égni kezd, cselekedj gyorsan de meggondoltan. Ha van víz, azzal oltsd a tüzet. Ha kis helyen ég az avar, boríts rá nehéz pokrócot, kabátot. Nagyobb területen parázsló, lángoló füvet, lombot, pokróccal, lapáttal ütve olthatsz. Ügyelj, nehogy még több szikrát szökkents a levegőbe. Takarítsd el a tűz elől az éghető anyagokat.
Az állatvédelem nem csupán a vadon élők világára terjed ki, hanem a háziállatokra is. Ha látod, hogy valaki állatot kínoz, akadályozd meg. Igyekezz meggyőzni cselekedete helytelen voltáról.
Kapcsolódj be tevékenyen a természetvédelembe. Tudakold meg, hogy a környéken mivel teheted magad hasznossá.

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco