Cserkész - és tábortűzi játékok gyűjteménye:
Letöltés (pdf) >>


Népi játékok:

Én vagyok a révész legény:

Kellék: 
egy-két tiszta ruhazsebkendő, cserkésznyakkendő

Szabályok:
Ezt a lányok és fiúk játsszák együtt. Körbe állnak a játszók, egymás kezét fogva. Több kijelölt van a kör közepén, akiknél a zsebkendő van. Ahogy forog a kör, énekelik a Révész legény nótát. Ahogy véget ér az első versszak megáll a kör és ütemre folytatják a nótát. Ameddig ezt csinálja, a kör a középen valók kiválasztanak egy illetőt a körben és lerakják a nyakkendőt. A kiválasztottal letérdepelnek és puszit adnak egymásnak. Ezután pedig helyet cserélnek.

Szöveg:
Én vagyok a révészlegény,
Én járok a víz tetején.
Én fogom az aranyhalat,
Virágos kék kötő alatt.
(Taps)

Könnyű apró halat fogni,
De nehéz azt tisztogatni,
Könnyű szeretőt találni,
De nehéz tőle elválni.

Segítség az énekléshez:

nincs

http://nepdal.gyujtemeny.net/nepdal/498.php


Megy a kocsi, fut a kocsi:

Kellék:
egy-két tiszta ruhazsebkendő, cserkésznyakkend

Szabályok: 
Ezt a lányok és fiúk játsszák együtt. Körbe állnak a játszók, egymás kezét fogva. Több kijelölt van a kör közepén, akiknél a zsebkendő van. Ahogy forog a kör, éneklik a Megy a kocsi, fut a kocsi (Megy a kocsi, megy a szekér) nótát. Ahogy véget ér az első versszak megáll a kör és ütemre újra indítják a nótát. Ameddig ezt éneklik, a kör a középen valók kiválasztanak egy illetőt a körben, és a zsebkendőt előtte lebegtetve beinvitálják a körbe, hogy megpróbálja az illető elvenni a zsebkendőt tőle. Ha sikerül a versszak alatt elvenni tőle, ha nem, akkor is helyet cserélnek.

Szöveg:
Megy a kocsi, fut a kocsi, homokért, homokért.
Én is megyek a vásárba szilvapálinkáért.
Sej-haj, nem bánom, nékem is van virágom
Sej-haj, leszakítom a nyáron.
(taps)

*Változat:
Megy a kocsi, megy a szekér homokért, homokért.
Én is megyek a kocsmába szilvapálinkáért.
Sej-haj, nem bánom, nékem is van virágom.
Sej-haj, leszakítom a nyáron.
(taps)


Nem kellesz, nem kellesz:

Kellék:
nincs

Szabályok:
Ezt a lányok és fiúk játsszák együtt. A lány-fiú párok egy kört alkotnak. A párok egymással szembe fordulva mutatják, hogy nem kell a párja már, miközben énekelik a nóta első sorát. Majd hátat fordítanak egymásnak, és a mögöttük álló fiúnak, illetve lánynak énekelik már a következő sort (te kellesz…). Az éneket követve, először a jobb, illetve a bal kezüket egymással megfogva, fordulnak egyet, így a következőpárhoz jutva. És indul újra az ének.

Szöveg:
Nem kellesz, nem kellesz, nem kellesz már!
Te kellesz, te kellesz, te kellesz már!
Jobb kezedet, bal kezedet,
Azután forduljunk egyet!

Segítség az énekléshez:

http://nepdal.gyujtemeny.net/nepdal/95.php ("ének lejátszása" hivatkozás alatt)


Kerek a káposzta:

Kellék:
nincs

Szabályok:
A lányok, fiúk párt választanak, és körbe állnak úgy hogy a lány áll belül. Felteszi a lány a kezét és a fiú hátulról fogja. A kör közepén állnak a páratlanok. Mindenki a Kerek a káposzta éneket énekli. A kör össze megy amíg a "káposzta" szóhoz nem érnek. Akkor szétnyílik, amíg nem énekelik hogy "levele". Akkor megint összemegy, amíg nem énekelik hogy "párja". Akkor megint kihúzódik a kör. A "hervadom" szónál mindenki fordít a párján egy kicsit az egyik irányba, aztán meg az ellenkezőbe. A "nincsen párom nekem" alatt fordítanak a lányokon egyet. Azután kettős csárdással folytatják a nóta végéig. (vagy továbbra is kissé az egyik, illetve másik irányba fordítják a lányt a fiúk) Mikor véget ér a nóta a lányok futnak és keresnek egy másik párt. A kör belsején lévők is keresnek egy párt.

Szöveg:
Kerek a káposzta, csipkés a levele,
Akinek nincs párja, jöjjön táncba vélem.
Hervadok, búsulok, nincsen párom nékem,
Leányok, virágok, ki jön táncba vélem?

Segítség az énekléshez:

http://nepdal.gyujtemeny.net/nepdal/94.php("ének lejátszása" hivatkozás alatt)


Leveles a május:

Kellék:
nincs

Szabályok:
A fiúk és a lányok párt választanak, majd egymás mögé felsorakoznak - egyik oldalon a lányok, másik oldalon a fiúk -, és a magasban összeteszik a kezüket. Akiknek nem jutott pár az így kialakult "folyosó" legvégére állnak. Elkezdődik a Leveles a május c. népdal éneklése. A hátul állók elindulnak, és tetszőleges helyen - ha fiúról van szó, egy lányt; ha lányról van szó, egy fiút - lekér a már a sorban állók közül és magával viszi egészen a "folyosó" elejéig. Ott a "folyosó" elé állnak, ugyanúgy a magasban összetett kézzel. Így az egész sor, szép lassan halad előre, ahogy a hátul lévők mennek előre. Több tíz-száz métert is megtehet így az egész társaság.

Szöveg:
Leveles a május, virágos a rét,
Majálisra menni, jaj de csuda szép.
Búzavirág koszorú, ma senki sem szomorú,
Ránk ragyog az ég, sej-haj, május csuda szép hónap.Vár reánk az erdő, vár a zöld határ.
Szabad ágra röppen, a dalos madár.
Búzavirág koszorú, ma senki sem szomorú,
Ránk ragyog az ég, sej-haj, május csuda szép hónap.Tizenhárom részből van az én gatyám
Tizenhárom részből varrta a babám
Egyik szára rövid lett, a másik meg hosszú lett,
Látod-e babám, jól elszabtad a gatyám szárát!

Segítség az énekléshez:

http://nepdal.gyujtemeny.net/nepdal/109.php ("ének lejátszása" hivatkozás alatt)


Csapat játékok:

Puszi csata:

Kellék:
nincs

Szabályok:
Fiúk egymás mellé egy félkörbe, és a lányok is egymás mellé félkörbe ülve alkotnak egy nagy kört, így különülve el a két nem. A fiúkat szépen sorba az abc betűivel látják el - tehát 1. az „a”, 2. a „b” és így tovább. A lányoknál ugyan ezt csináljuk, csak számokkal.
Egy embert a kör közepére ültetünk, ő passzív szemlélője a játéknak. Ez az személy fogja kiválasztani, hogy ki az a két személy, aki érte fog küzdeni, a következő módon:
Ha ez a személy lány, akkor először mondd egy számot ezzel behívva egy lányt, aki megfogja védeni, hogy megpuszilják a kör közepén ülőt. Majd mondd egy betűt is rögtön, ezzel berendelve egy fiút, aki majd meg akarja puszilni őt.
A két behívott játékos közül a lánynak meg kell puszilni a behívott fiút, hogy „lefegyverezze”, közben nem szabad engednie, hogy a fiú, megpuszilja a kör közepén ülő lányt, de a fiúnak sem szabad hagyni, hogy lány megpuszilja.
Ha a középen ülő fiú, akkor először betűt mondd, aztán számot.
Akit megpuszilnak, az vesztett, és be kell ülnie a kör közepére. Ha a kör közepén ülőt puszilják meg, akkor az vesztett, aki hagyta ezt.

Szöveg:
nincs


Büdös tojás

Kellék:
egy-két tiszta ruhazsebkendő (cserkészeknél nyakkendő)

Szabályok:
A gyerekek egy kört formálnak. Egy ember lesz a „Büdös tojás”, ő beáll a kör közepére. Egy ember a körön kívül áll, kezében a ruhazsebkendővel. Ez a személy elindul a körbe, és valaki mögé ledobja a zsebkendőt a lehető legkevésbé feltűnő módon, ezzel kiválasztva őt. Ennek a személynek el kell kapnia azt, aki ledobta mögé a zsebkendőt az alatt, amíg egyszer körbe nem futnak, ugyan is az „egérnek” be kell állnia a „macska” helyére. 
Ha az „egér” beáll a „macska” helyére, akkor a „macská”-ból lesz az „egér”. Ha a „macska” megfogja az „eger”-et, akkor az „egér”-ből lesz a „Büdös tojás”, felváltva a kör közepén ülőt. Lehetséges még, hogy az „egér” megpróbálja egy személynek a lábai között bedobni a körbe a zsebkendőt, ekkor –akinek bedobták a lába között – ő lesz a „Büdös tojás”.
Nehezítésnek lehet két zsebkendővel is játszani.

Szöveg:
nincs


Csomózós

Kellék:
nincs

Szabályok:
A gyerekek egy kört alkotnak, majd becsukják a szemüket, és mellmagasságig felemelt karokkal elindulnak előre, a kör közepe felé. A lényeg, hogy mindenki találjon magának egy kezet, azt fogja meg, és ne maradjon olyan kéz, ami nem fog egy másikat, persze csukott szemmel. Ezután kinyitjáka  szemüket, és megpróbálják visszaalkotni a kört, kicsomózva magukat.

Szöveg:
nincs


Kidobós

Kellék:
egy, vagy több puha labda.

Szabályok:
A gyerekek összecsoportosulnak egy körbe, majd kapnak egy vagy két labdát. Ezekkel kell egymást kidobniuk. A labdával két – három lépést tehet csak egy személy, egyébként el kell dobni. Ha kidobták a személyt, a kör szélére áll, és onnan próbálja kidobni a kör közepén lévőket, de ő nem mozdulhat el onnan. Az utolsó körben maradt gyermek győz.
Kidobás akkor ér, ha nem a földről pattant fel a labda a személyre, ha róla elpattan,- tehát elkaphatja röptében a labdát, és meg is foghatja, csak ne pattanjon ki a kezéből.

Szöveg:
nincs


Székfoglaló

Kellék:
„gyermekek száma-1” db szék, zene

Szabályok:
A székekből egy kört formálunk, hogy a székek kifelé nézzenek. A gyerekek körbeállják a székeket, majd elindulnak körbe-körbe, amíg szól a zene. Ha a zenét megállítják, a gyerekeknek le kell ülniük egy székre. Akinek nem maradt szék, az kiáll a játékból, majd elveszünk egy széket. Majd megint indul a zene, megint körbemennek.

Szakítós

Kellék:
nincs

Szabályok:
A gyerekek egy kört formálnak, megfogva egymás kezét a lehető legszorosabban. A játék egyszerű: Háromra ki kell húzni a kört, a lehető legszélesebbre úgy, hogy az valahol elszakadjon. Ahol elszakad a kör, ott az a két ember kiesett. Az a két ember győz, aki utoljára marad a körből.

Szöveg:
nincs

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco