Cserkészjel:

A köszöntésre vagy tisztelgésre emelt 3 ujj azt jelzi, hogy elkötelezted magad a cserkészeszménynek. A 3 ujj jelképezi, hogy a cserkésznek hűnek kell lennie Istenhez, hazájához és embertársaihoz.

Cserkészjelvény:

A stilizált liliom 3 ága a fogadalom 3 részére emlékeztet: kötelességteljesítés, segítőkészség, törvénytartás. A liliom a tisztaság jelképe. Jelzi, hogy a tiszta élet, az érintetlen jellem harcosa vagy.

Egyszer egy cserkész komolyabban vétett a cserkésztörvény ellen. Azzal büntette magát, hogy egy napra levette a melléről a cserkészjelvényt. Te is csak akkor viselheted a cserkészjelvényt emelt fővel, ha a törvényt megtartod.

A liliomban a korona mutatja, hogy magyar cserkész vagy. Figyelmeztet, hogy a magyarság érdekeit képviseled, bárhol is légy.

Cserkészjelszó:

LÉGY RÉSEN!

Legyünk készen a cserkészeszményért való küzdelemre, kötelezettségteljesítésre és embertársaid segítségére. Munka, harc vár rád minden vonalon. LÉGY RÉSEN! Állj mindig készen a számadásra Isten előtt. Krisztus is figyelmeztet: 
"Vigyázzatok , virrasszatok, mert nem tudjátok mikor jön el az idő.(MÁRK 13,33-34)"

Cserkészköszöntés:

JÓ MUNKÁT!

A cserkészjellem nem főnyeremény, amit kis befektetéssel és nagy szerencsével megkaphatsz. A cserkészjellem csak kemény önnevelésnek, önmegtagadásnak eredménye. Ezt a harcot egyedül vívod.
Erre emlékeztessen a JÓ MUNKÁT! köszönés.

Cserkész kézfogás:

A cserkészek bal kézzel fognak kezet. Baden Powell szerint a bal kézzzel való kézfogás a szeretet jele. A bal kéz közelebb van a szeretet jelképéhez, a szívhez. 
Gyakorlati haszna is van ennek a szokásnak. Lehetővé teszi a jobb kézzel való tisztelgést kézfogás közben.

 Cserkész egyenruha:

Ruházati szabályzat

 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A Ruházati Szabályzat (továbbiakban RUSZ) meghatározza a cserkészegyenruhájának (továbbiakban egyenruha) tartozékait és annak viselési módjait az tagjai számára. Az egyenruha viselése az egybetartozás, az egy testvéri közösség
kinyilvánítása, lehetőség a cserkészet propagálására a nyilvánosság előtt.

2. A szabályzat érvényes a cserkészbolt számára is a jóváhagyás napjától, ennek figyelembevételével kell elkészítenie megrendeléseit a gyártók felé.

3. Az egyenruha és többi tartozéka beleértve a cserkészing tartozékait is az érvényes szabályzat alapján viselendő.

4. Ezen RUSZ szerint az MCSSZ tagjainak az egyenruha viselése kötelező:
a) a hazai és külföldi rendezvényeken, ahol az MCSSZ van képviselve,
b) a közgyűlések és tiszti konferenciák alkalmával,
c) egyéb alkalmakon, ahol erre a rendezőség megkéri a résztvevőket, amennyiben nem ütközik a I. 5.pontban foglaltakkal.

5. Az MCSSZ tagjainak az egyenruha viselésekor mindenkor tekintettel kell lenniük a jó ízlésre, az etikettre és a cserkészettel összeegyeztethető elvekre. Az ezekkel össze nem egyeztethető viselet nem megengedett. A cserkészegyenruha és annak tartozékai nem viselhetők hozzá nem illő ruhadarabokkal és szimbólumokkal.

 1. KISCSERKÉSZEK EGYENRUHÁJA

1. Sildes sapka:
a) színe: homokszínű b) alakja: baseball c) felvarrók: elöl a szemellenző felett fekete fonállal hímzett szövetségi logó

2. Galléros póló:
a) színe: középzöld b) szabása: a melléklet alapján c) viselése: a nadrágra, szoknyára rásimítva, hideg időben betűrhető.
d) felvarrók: baloldalon, szívtájékon szövetségi logó e) jelvények: a jobb karon a csapatszám és a városjelzés, a bal
karon a kiscserkész próbajelvény viselhető.

3. Kiscserkészkendő:
a) színe: sárga b) alakja: egyenlőszárú háromszög, méretei 60 x 60 x 90 cm c) viselése: a galléros póló gallérja alatt feltekerve, nyakkendőgyűrűvel. Gallérral nem rendelkező ruhadarab esetén felette.

 1. CSERKÉSZEK ÉS ROVEREK EGYENRUHÁJA

1. A cserkészek és a roverek kalapot és sildes sapkát hordanak, egy adott alakulaton belül egyfélét.

2. Kalap:
a) színe: zöldesbarna b) szabása: karimája 8-9 cm széles, egyenes. A kalap karimája felett barna, 18 mm-es műbőrszíj fut körbe,
bal oldalt csattal. A kalap felső részén négy benyomás van, melynek egyik éle az orrtól a tarkóig fut. c) jelvények: a szíj felett elöl cserkész kalapjelvény, jobb oldalán fém csapatszám, bal oldalán az árvalányhajtartó boglár van e) tartozékok: a cserkészkalapot zöld viharzsinór rögzíti, mely használaton kívül hátul hordandó f) viselése ünnepi alkalmakon: árvalányhajjal

3. Sildes sapka:
a) színe: homokszínű b) alakja: baseball c) felvarrók: elöl a sült felett fekete fonállal hímzett szövetségi logó.

4. Cserkészing:

A. Fiú cserkészing:
a) színe: világos homokszínű b) szabása: a melléklet szerint c) jelvények: viselésükről jelen szabályzat VII,VIII, IX, X, pontjai rendelkeznek d) az ing viselése: a nadrágba simítva, a legfelső gombot kigombolva.

B. Lány cserkészing:
a) színe: világos homokszínű b) szabása: a melléklet szerint c) jelvények: viselésükről jelen szabályzat VII,VIII, IX, X pontjai rendelkeznek d) az ing viselése: a nadrágra, szoknyára kívülről van rásimítva, a legfelső gombot kigombolva.

5. Cserkészkendő:
a) színe: zöld b) alakja: egyenlőszárú háromszög, méretei: 70x70x 100 cm c) viselése: az ing gallérja alatt feltekerve, nyakkendőgyűrűvel. Gallérral nem rendelkező ruhadarab esetén felette.

6. Nadrág:
a) színe: ünnepi alkalmakon barna, tábori körülmények között zöld. b) szabása: hosszú, vagy rövid c) viselése: a nadrág felső részének és a cserkészing aljának át kell fednie egymást Nadrágot lányok is viselhetnek.

7. Szoknya:
a) színe: ünnepi alkalmakon barna, tábori körülmények között zöld. b) szabása: minimum combközépig érő c) viselése: a szoknya felső részének és a cserkeszing aljának át kell fednie egymást.

8. Nadrágszíj:
a) anyaga: bőr, fém cserkészcsattal, mellyen „Légy résen felirat!“ található b) színe: barna

 1. FELNŐTT ÉS ÖREGCSERKÉSZEK EGYENRUHÁJA

1. A felnőtt- és öregcserkészek egyenruhája megegyezik a cserkészek és a roverek egyenruhájával.
Különbség csak az öregcserkészkendő színében van, mely világosszürke.

2. Társaságban, ha a protokoll megköveteli, a felnőtt- és öregcserkészek öltönyt ill. kosztümöt viselnek, a
bal galléron társasági jelvénnyel.

 1. VÍZICSERKÉSZEK EGYENRUHÁJA

1. A vízicserkészek kalapot és sildes sapkát hordanak, egy adott alakulaton belül egyfélét. Vízicserkészek
egyenruháját szervezett vízicserkész- ill. vízicserkész-vezető képzésben részesült cserkész viselhet.

2. Kalap:
a) színe: fehér ill. világos homokszínű. b) szabása: karimája egyenes, felső része nem benyomott. c) jelvények: elején, középen vízicserkész kalapjelvény, jobb oldalán fém csapatszám. Bal oldalára nem kerül árvalányhajtartó boglár.

3. Sildes sapka:
a) színe: homokszínü b) alakja: baseball c) felvarrók: elöl a sült felett hímzett szövetségi logó.

4. Cserkészing:

A. Fiú cserkészing:
a) színe: világos homokszínű b) szabása: a melléklet szerint c) jelvények: viselésükről jelen szabályzat VII,VIII, IX, X pontjai rendelkeznek d) az ing viselése: a nadrágba simítva, a legfelső gombot kigombolva.

B. Lány cserkészing:
a) színe: világos homokszínű b) szabása: a melléklet szerint c) jelvények: viselésükről jelen szabályzat VII,VIII, IX, X pontjai rendelkeznek d) az ing viselése: a nadrágra, szoknyára kívülről van rásimítva, a legfelső gombot kigombolva.

5. Vízicserkészkendő:
a) színe: kék, 1 cm-es fehér szegéllyel b) alakja: egyenlőszárú háromszög; 70x70x 100 cm c) viselése: az ing gallérja alatt feltekerve, nyakkendőgyűrűvel. Gallérral nem rendelkező ruhadarab esetén felette

6. Nadrág:
a) színe: ünnepi alkalmakon barna, tábori körülmények között zöld. b) szabása: hosszú, vagy rövid c) viselése: a nadrág felső részének és a cserkészing aljának át kell fednie egymást Nadrágot lányok is viselhetnek.

7. Szoknya:
a) színe: ünnepi alkalmakon barna, tábori körülmények között zöld. b) szabása: minimum combközépig érő c) viselése: a szoknya felső részének és a cserkészing aljának át kell fednie egymást.
8. Nadrágszíj:
a) anyaga: bőr, fém cserkészcsattal, mellyen „Légy résen felirat!“ található b) színe: barna

 1. A CSERKÉSZEGYENRUHA ALKALMI TARTOZÉKAI

1. Cserkészpulóver
Sötétzöld pamutból készült kötött, csípőig érő pulóver, V nyakkivágással. A mellkas bal oldalán, szívtájékon a RUSZ VII.10. pontjában meghatározott hímzett cserkészliliom, vagy a RUSZ VII.9. pontjában meghatározott hímzett szövetségi logó van.

2. Cserkészpóló
Hétköznapi és tábori viseletként a cserkész rövidujjú pólót is viselhet, melynek több változata ismert készítője elképzelése szerint. Készülhet egy-egy tábor, különféle cserkészrendezvény, a szövetség, illetve a cserkészcsapat, szakág népszerűsítésére.

3. Cserkész térdzokni
Sötétzöld vagy khaki színű pamut ill. gyapjú zokni.

4. Sípzsinór
50-70 cm hosszú, 3-4mm vastag fonott zsinór a végén hurokkal. A sípzsinórt az ing bal vállán található síptartón fűzzük át, a sípot a sípzsinórra kötve a bal oldali zsebbe süllyesztjük.

5. Cipő
Ünnepi alkalmakon barna félcipő. Egyéb körülmények között sportcipő, túracipő.

6. Fehér kesztyű
Ünnepélyes alkalmakon a zászlóvivők ill. díszőrséget állók fehér kesztyűt viselnek.

 1. ÁLTALÁNOS JELVÉNYEK ÉS EGYENRUHA TARTOZÉKOK

1. Nyakkendőgyűrű
Keskeny, barna bőrszíjból hármasfonattal font, hüvelykujj átmérőjű bőrgyűrű, mely a nyakkendő szárainak összefogására szolgál. E célra használható más, pl. fa, csont, gubacs stb., lehetőleg, természetes anyagból készült nyakkendőgyűrű is.

2. Cserkész kalapjelvény
A szövetség jelvényének (stilizált, ún. Bourbon liliom) fémből készült, 30 mm magas és 20 mm széles változata, melynek három szirmát három, egymástól egy milliméter távolságra levő, enyhén felfelé ívelő sáv fogja egybe. Bronz változatban készül. A cserkészkalapon elöl a szíj felett viseljük. Felerősítésére hátul egy csavar szolgál.

3. Vízicserkész kalapjelvény
A vízicserkész jelvényének fémből készült változata. A vízicserkész jelvény a liliom és horgony ötvözete. A liliom megegyezik a cserkész kalapjelvényével. Kizárólag azok a cserkészek hordhatják kalapjukon, akik vízicserkész képzésen vettek részt.

4. Árvalányhajtartó boglár
Magassága 40 mm és szélessége 30 mm, a cserkészliliom alatt “Légy résen!” felirattal. Az árvalányhajtartó bronz változatban készül. A cserkészkalap bal oldalán, a szíj felett viseljük. Hátoldalán az árvalányhaj rögzítésére szolgáló fémgyűrű van. A boglár felerősítésére lapos tűk szolgálnak.

5. Árvalányhaj
Ünnepélyes alkalmakkor a cserkészkalap dísze, amely az árvalányhajtartó boglár hátsó felén levő tasakban van rögzítve.

6. Társasági jelvény
25 mm magas és 18 mm széles, a szövetségi jelvény kicsinyített mása. Polgári ruhán viselhető az öltöny ill. kosztüm bal gallérjának hajtókáján. Zöld és arany változata használatos. Feltűzésére hátul egy tű szolgál.

7. Alapjelvény
50 mm magas, 95 mm széles, egyenlő számú háromszög, melynek felső része két angyal között a szövetségi cserkészjelvényt ábrázolja sárga színben, alatta két vonalban fehér alapon piros, nyomtatott betűkkel HUNGÁRIA felirat található. A HUNGÁRIA szót zöld cserkészliliomok fogják közre. A cserkészing elválaszthatatlan része. Kizárólag 5 mm-el a jobb ingzseb fölött hordjuk.

8. A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának jelvénye
50 mm átmérőjű, fehér alapszínű, sárgával szegélyezett kör alakú felvarró. Körben rajta 8 cserkészliliom található, közepén a stilizált magyar Szent Korona. A jelvényt a bal ingzseb közepén viseljük. A cserkészing elválaszthatatlan része.

9. Szövetségi logó
Ovális, stilizált iránytű. Az iránytű tűje egy hajlított cserkészliliom, amely északra mutat. Az égtájak angol kezdőbetűkkel szerepelnek (N,E,S,W). Az iránytű alatt annak ívét követve SZMCS felirat található. A ruházaton hímzett és nyomott formában is használatos. A sildes sapkán elöl a szemellenző felett, a galléros pólón és cserkészpulóveren, bal oldalt szívtájékon használatos egy színben. A szövetségi pólón - bal oldalt szívtájékon – a pólóhoz illő színben használatos.

10. Hímzett cserkészliliom
60 mm magas, 42 mm széles, aranysárga alapszínű, sötétzöld szegéllyel hímzett cserkészliliom a szövetségi jelvény mintájára. A cserkészpulóver bal oldalán, szívtájékon viseljük.

11. Települesjelzés
Kb. 25–35 mm széles (a városnév hosszától függően), lefelé ívelő szalag, melynek anyaga az ing anyagával megegyező. A szalag szegélye és a kétnyelvű (szlovák-magyar) településnév piros fonallal van hímezve, a városnév hosszától függően egy vagy két sorban, nyomtatott betűkkel. A jobb ingujjon viseljük. Legfelső pontja a vállvarrástól 30 mm-re kerül.

12. Csapatszám
a) 30 mm átmérőjű, kör alakú, az ing anyagával megegyező anyagból készült felvarró. Szegélye és a benne található arab betűs csapatszám piros fonallal hímzett. A felvarró felső széle a jobb ingujjra városjelzés alá a vállvarrástól 80 mm-re kerül.
b) 16 mm magasságú arab számjegy, a csapatszám fémből készült változata, melyet a kalap jobb oldalán viselünk. Bronz színű.
c) Az 1. számú gr. Esterházy János Cserkészcsapat csapatszáma: 30 mm magas, 22 mm széles pajzs alakú arany alapszínű jelvény. A pajzs ívelt része a jelvény alsó harmadán található. 2mm széles szegélye és benne lévő 15 mm magas római egyes szám zöld színű. A bal ingzseb hajtókája felett, a zseb jobb sarkánál (gomboláshoz eső sarok) viseljük.

13. A cserkészetben eltöltött évek jelzése
A cserkészetben eltöltött éveket stilizált tölgyfamakkot ábrázoló jelvények jelzik. Az ovális, 18 mm magas, 15 mm széles jelvények a következő kivitelben mutatják a cserkészetben eltöltött éveket: 1 év – bronz, 5 év – ezüst és 10 év - arany. Az éves bronzjelvényeket az öt év elteltével egy darab ezüstjelvényben kell egyesíteni. Az eltelt tíz év után a jelvényeket egy darab aranyjelvényben kell egyesíteni. A bal oldali ingzseb hajtókája felső szegélye alá, baloldalról kezdve arányosan elosztva, az év befejeztével kell felvarrni.

 1. A CSERKÉSZPRÓBÁK ÉS CSERKÉSZ KÜLÖNPRÓBÁK JELVÉNYEI

1. Az 1. próba jelvénye
28 mm magas, 63 mm széles téglalap alakú, az ing anyagával megegyező anyagból készült felvarró. 2 mm-es fehér szegély veszi körbe. Közepén stilizált szalagban “Légy résen!” felirat található. A szalag és a felirat sárga színű fonallal hímzett. A bal ingujjon viseljük, a felső szegélye 80 mm – re kerül a vállbevarrástól.

2. A 2. próba jelvénye
65 mm magas, 40 mm széles, zöld alapon sárga fonallal szőtt cserkészliliom, alatta az 1. próba jelvényéből ismert szalag piros felirattal. A bal ingujjon viseljük, a felső széle 80 mm-re kerül a vállbevarrástól.
A cserkészpróbák jelvényei közül mindig csak a legmagasabb megszervezett próba jelvényét viseljük. A képesítéssel (sőv, őv, st, cst) rendelkező cserkészek cserkészpróba- jelvényt már nem viselnek.

3. A kiscserkészpróba jelvényei
66 mm magas, 37 mm széles függőlegesen tagolt három részből álló jelvény, melynek anyaga megegyezik az ing anyagával. A jelvény szegélye 1,5 mm vastag, piros fonallal hímzett. Mindhárom jelvényrész megszerzése után a kiscserkész leteheti a kiegészítő próbát és a cserkészfogadalmat. A teljes jelvény magassága. A jelvény felső része a galléros póló bal ujjának vállvarrása alá kerül 50 mm-re.
a) az 1. kiscserkészpróba: Gyökér Jelvény – szürkésbarna színű fonallal hímzett gyökér.
b) a 2. kiscserkészpróba: Törzs jelvény – barna színű fonallal hímzett fatörzs
c) a 3. kiscserkészpróba: Lombkorona jelvény – az ing színével azonos alapon, középzöld színű fonallal hímzett lombkorona

4. Különpróba jelvények (kivéve a Három sastoll jelvényt)
30 mm átmérőjű, kör alakú felvarrók, a különpróba tárgyának jelképével. Anyaguk megegyezik az ing anyagával. Szegélyük piros fonallal hímzett. A megszerzett különpróba jelvényeket az ing jobb karján viseljük, a vállvarrás alatt 130 mm-rel a jelvény legfelső pontjától számítva. Több megszerzett különpróba jelvény esetében hármasával egy sorban. A sorok közti távolság 20 mm.

5. Három sastoll jelvény
45 mm magas, 35 mm széles ovális alakú jelvény. Anyaga megegyezik az ing anyagával. Szegélyhímzése fekete, szimbóluma a három kék-fehér sastoll. Kiemelkedő helyet foglal el a különpróbák sorában. Megszerzése esetén megelőzi az ing jobb ujján a többi különpróba jelvényt és egyedül áll a sorban a vállvarrás alatt 130 mm-rel, a jelvény felső szegélyétől számítva.

 1. EMLÉKJELVÉNYEK

1. Tábori és egyéb emlékjelvények
Felvarrható vagy feltűzhető jelvények, melyeket a jobb ingzseben (az ingzsebből maximum a fele
oldalra kilóghat) illetve, ha nem fér rá akkor alatta (nem a zseb hajtókáján, vagy felette) viselünk
vízszintesen. Háromnál több emlék- ill. tábori jelvény nem viselhető.

 1. MEGBÍZATÁSI, KÉPESÍTÉSI ÉS SZAKKÉPESÍTÉSI JELZÉSEK

1. Viselési útmutató
a) Megbízatási jelzést az adott évben megbízott vezetők kötelesek viselni. Aki az adott évben nem tölt be megbízatást, nem viselhet az ingjén megbízatási jelzést, azaz köteles leszedni.
b) Képesítési jelzésekből mindig a legmagasabb megszerzettet viseljük.
c) A szakképesítési jelzést a képzés sikeres elvégzésétől viseljük.

2. Megbízatás
70 mm magas, 45 mm széles. Anyaga az ing anyagával megegyező. A cserkészing bal ujján a vállvarrás alatt 80 mm-rel, a jelvény felső szegélyétől számítva viseljük.
a) segédőrsvezető:
A téglalap szegélye zöld, 3 mm széles. Közepén 1db 5 mm vastag zöld vízszintes hímzett vonal található
b) őrsvezető:
A téglalap szegélye zöld, 3 mm széles. Közepén szimmetrikusan 2db 5 mm vastag zöld vízszintes hímzett vonal található, egymástól 5 mm-re
c) rajparancsnok:
A téglalap szegélye zöld, 3 mm széles. Közepén szimmetrikusan 3 db 5 mm vastag zöld vízszintes hímzett vonal található, egymástól 5 mm-re
d) csapatparancsnok:
A téglalap szegélye sárga, 3 mm széles. Közepén 1db 5 mm széles vízszintes sárga hímzett vonal található
e) SZCST tag:
A téglalap szegélye sárga, 3 mm széles. Közepén szimmetrikusan 2 db 5 mm széles vízszintes sárga hímzett vonal található, egymástól 5 mm-re
f) ügyvezető elnök, SZCST elnök:
A téglalap szegélye sárga, 3 mm széles. Közepén szimmetrikusan 3 db 5 mm széles vízszintes sárga hímzett vonal található, egymástól 5 mm-re

3. Képesítés
28 mm magas, 20 mm széles, ovális jelvény közepén hársfalevéllel. A levél szára lefelé mutat. A bal ingzseb hajtókája fölé kerül középre. A segédőrsvezetők képesítésen a levél függőlegesen félbevágott.
a) segédőrsvezető:bronzszínű jelvény
b) őrsvezető: bronzszínű jelvény
c) segédtiszt: ezüstszínű jelvény
d) tiszt: aranyszínű jelvény 3. Képesítés

4. Szakképesítés
A bal ingzseb hajtókája felett bal a zseb bal sarkánál (az ingujjhoz eső sarok) viseljük.
a) vízicserkész: a hímzett jelvény alapszíne fehér, szegélye világoskék. A vízicserkész jelvény világoskék
hímzéssel, fekete szegéllyel középen található.
b) kiscserkész vezető: a hímzett jelvény alapszíne megegyezik az ing alapszínével, a szegélye középzöld.
Az ovális jelvényben egy zöld ruhájú, sárga kiscserkész-kendős báb található.

 1. EGYÉB RENDELKEZÉSEK

1. Szervezői kendő:
a) szerepe: országos rendezvényeken a szervezők megkülönböztetésére szolgál.
b) színe: a cserkészkendők színeitől eltérő.
c) kizárólag az adott rendezvényen viselhető.
d) alakja: egyenlőszárú háromszög; 70x70x 100 cm.

2. Kendőviselet nemzetközi cserkész rendezvényeken (pl. jamboreek):
Nemzetközi rendezvényeken gyakori, hogy a szervezők külön kendőt adnak ki a résztvevő számára, amelynek viselése a rendezvény ideje alatt kötelező. A kendő és egyenruha viselésről ezeken a rendezvényeken mindenkor az SZMCS kontingens parancsnoka dönt. Ajánlott a két kendő egybetekert viselése, amennyiben mindkettő mérete és a szervezők megengedik. Az ilyen alkalmakon megszerzett kendők (kizárólag a rendezők által kiadott ill. megvásárolható emlékkendőkről van szó, az elcserélt kendőkre nem vonatkozik) cserkészrendezvényeken a leírt módón a későbbiekben is viselhetők a szervező jóváhagyásával.

4. Tábori cserkészruha
A tábori cserkészruha olyan polgári öltözék, mely a tábor ill. cserkészrendezvény ideje alatt viselhető a cserkészegyenruha helyett. Ennek elbírálása a táborparancsnok ill. a rendezvény főszervezőjének dolga. Tábori cserkészruhához cserkészkendő és egyéb egyenruha tartozékok is viselhetők.

5. Cserkészdíszben
Különlegesen ünnepélyes alkalmakkor szükséges, hogy valamennyi cserkészünk azonosan, egyformán ünnepélyesen fejezze ki hovatartozását. Ilyen alkalmakkor az előírt ruhadarabok:
– cserkészkalap árvalányhajjal.
– cserkészing, minden tartozékával és a megszerzett, megszolgált jelvényekkel és jelzésekkel
– egymással színben harmonizáló szoknya ill. hosszúnadrág
– cserkészkendő és nyakkendőgyűrű
– zászlóvivőknél ill. díszőrséget állóknál fehér kesztyű
– barna színű félcipő


Az őrs

Őrsi rendszer, csapat: 7 - 8 fő

Őrsi szellem: Kitartsanak egymás mellett, közös cél, közös munka, közös eredmény

Alapja: A példamutatás

Külső összefogó jelleg: őrsi zászló, őrsi hívójel, őrsi titok, őrsi jelek, őrsi induló, őrsi csatakiálltás

Belső összefogó jelleg: önálló őrsi élet, közös munka, őrsi sarok, őrsi hívójel

Én cserkész vagyok, más mint a többi. /valahová tartozás/

A cserkészjellem alapja a 10 törvény.

A cserkészek jellemét az örsvezetőnek kell kialakítania.

A saját életvitelem a legfontosabb.

A gyerekeknek nem mindegy, hogy milyen az örsvezetőjük.

A tagok lelkiségében figyelem legyen.

Baráti összejövelet. Önfegyelmet gyakorlok.

A figyelemhez a napi jótett gyakorlása.

Jellemnevelés az őrsben:

   Isten szeretetére

   Vallás

   Erkölcsi értékek megvalósítására

   Őszinte beszéd

   Nem hazudunk

   Ha kell a rosszat is megmondjuk.   A jellemnevelés a cserkészet lényege, erre épül a többi is.


Emberebb Ember - Magyarabb Magyar 

Az őrs megalapítása

Az őrs nagyon szines legyen. A őrsi indulót magunk is találhatunk ki, ami rímel és jópofa. Az első őrsi összejövetel nagyon fontos. 

Őrsi munkaterületbe beletartozik:

   Heti munkaterv

   Havi munkaterv

   Félévi munkaterv

   Évi munkatervNe essen szét!
Be van osztva, hogy mikor mit csináljunk kb-ül.

Heti munkaterv:

 • Új anyagok + az ismétlés
 • Ének
 • Játék
 • Születésnap, stb.

  90 perces legyen a foglalkozás!
    Formaságok:

     induló, ima 2,5p.

     névsorolvasás 5p.

     kiképzés 40p.

     megbeszélés 40p.

     játék, nóta, mese 20p.

     induló, ima 2,5p.


  Előkészítése: Milyen anyagot adunk le, hely, idő, módszerek, sok ötlet, aktuális eseményekről beszélni, korábbi eseményekről következtetések, hogyan fejezzük be.
  Jó légkört kell alakítani
  Megemlékezés (műsorral) eseményekről
  Hangulat jó legyen
  Rugalmas időbeosztás
  Üres járat ne legyen
  önmértékezés

  Énektanítás

  1. Az őv. elénekli a dalt.
  2. Felolvassa a szöveget.
  3. Soronként elismételteti a gyerekekkel.
  4. Aztán ők mondják el az egészet (segítséggel).
  5. Megpróbálják dallammal együtt a szöveget párszor elénekelni.
  6. Következő gyűléseken ismét gyakorolják.

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco