Ez a javaslat hegyi kirándulást feltételez, ami lehet akár a Raxon vagy a Tátrában tavasztól-őszig, de akár a Pilisben is.
 
Amit sajnos tényként kell kezelni: az időjárás előrejelzés még egynapos viszonylatban is rendkívül esetleges, ezért a legelső és elhagyhatatlan felszerelés az esőruházat, amely saját tapasztalatom alapján mindenképpen kell tartalmazzon esőnadrágot és kamáslit is, mert közepesen erős vagy tartósabb esőzés esetén az esőkabát által elvezetett víz egy része a nadrágra és a bakancsba folyik. 
 
A ruházatnál maradva egy vékony polár vagy windstopper pulcsi mindig jól jöhet akár egy hűvös barlang meglátogatása, egy túlklimatizált vonat, vagy akár hirtelen rossz idő esetén. Ide sorolnám a sapkát és kesztyűt is, ami furcsán hangozhat nem téli vagy késő őszi túra esetén, mégis alapvető hogy velünk legyen, hiszen jelentősen növeli a meleg érzetet, ha hirtelen megváltozik az idő, vagy estére is kénytelenek vagyunk kint maradni a szabadban.
 
Ha már az éjszaka szóba került, akkor mindenképp ki kell emelnünk a fejlámpát, amely szabadon hagyja a kezeket – ez mozgás közben is rendkívül praktikus lehet -, és mindig oda világít, ahova nézünk.
 
A túrabot nálunk már állandó útitárs, mert dinamikusabbá teszi a haladást és csökkenti a láb és derék terhelését, vészesetben pedig sokoldalúan használható eszköz.
 
A tájolót (vagy akinek van vagy jobban szereti, gps-t) és az egészségügyi csomagot én állandóan a túrazsákomban tárolom, így biztos nem marad otthon egyik sem. Egy rendes áttekintő térkép még a legprofibb gps mellett is nagy segítség lehet, ezért mindenképpen szerezzünk be út előtt és vigyük is magunkkal!
 
A 2-3 literes folyadékigény egyáltalán nem túlzás egy hegyi túrán, és már egy mátrai vagy pilis túrán is gondolni kell a nagyon esetleges vízvételi lehetőségekre is. A víz tárolásának legkiforrottabb módszere a kulacs, amely bármelyik hátizsákba könnyen beilleszthető.
 
A listánkban  szereplő ennivaló gondolom sokaknál az első helyen áll. A jól bevált szendvics, csoki és alma mellé javasolnék egy-két komplex összetételű energiaszeletet illetve gyümölcs sűrítményt is. Ezeknek kicsi a súlyuk és helyigényük, de fizikai kimerülés esetén órákkal növelhetik meg mozgási lehetőségünket, illetve késleltetik a fázós, borzongós érzést, ami egy hosszúra nyúlt túránál a komfortot és a hangulatot egyaránt elrontaná.
 
Végezetül,de nem utolsó sorban jó ha van nálunk egy jó éles bicska.
 

Letölthető lista (pdf) >>

 

Összegezve a lista:

 

1. Hátizsák 

hatizsak

2. Esőkabát és, vagy kamásli

esokabatkamasli

3. Vékony polár vagy windstopper

polarwindstropper

4. Sapka és kesztyű

sapka kesztyu

5. Fejlámpa

fejlampa

6. Túrabot

turabot

7. Térkép és tájoló (gps és, vagy okostelefon)

terkep es tajolo

8. Elsősegélycsomag (őrsönként elég egy db)

elsosegely

9. 2-3 liter folyadék (lehetőleg víz) + kulacs

kulacs

10. Étel

energiaszelet

11. WC-papír

toilet

12. Jegyzetfüzet és toll/ceruza

jegyzetf

13. Minimum 1 méter zsineg

zsineg

14. Fényképezőgép

fenykepezo

15. Bicska

bicska

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco