Rendszertani besorolás:

Ország:

Növények

Törzs:

Zárvatermők 

Csoport:

Valódi Kétszikűek

Rend:

Bükkfavirágúak

Család:

Bükkfafélék

Nemzettség:

Tölgy

Faj:

Quercus rubra L. 

Magyar név:

Vörös tölgy 

Főbb tulajdonságok:

Magasság:

20-35 méter

Virágzás:

május

Termésérés:

szeptember 

Elterjedése:

Észak-Amerika keleti része
vt_osszegzo


Leírása

Magas termetű lombhullató fa. Koronája fiatal korában kúp alakú, később szélessé, terebélyessé válik. Vastag, rövid törzse már alacsonyan tartóágakra oszlik.Kérge szürke, sokáig sima marad, később repedezett és egyre sötétebb lesz. Vesszőinek héja sima, vörösesbarna, bordázott. Hosszúkás tojásdad, hegyes csúcsú rügyei világosbarnák, a rügypikkelyek széle rányomottan szőrös. Spirálisan szórt állású nagy (10-25 cm hosszú) visszás tojásdad levelei szárnyasan karéjosak, a karéjok kihúzott csúcsúak és durván fogas szélűek. A levéllemez színe matt sötétzöld, fonáka fénytelen, kissé világosabb, az érzugokban gyér szőrcsomókkal. A levélnyél 2-3 cm hosszú, tövénél vöröses.
Őszi lombszíne élénkpiros vagy sárgásvörös. Kevéssel lombfakadás után nyíló porzós virágai laza barkavirágzatot alkotnak, a termős virágok a csúcsi vegyes rügyből fejlődő hajtáson vannak. Gömbölyded makktermése éretten vörösesbarna, lapos kupacsát szorosan illeszkedő, fedélékes pikkelylevelek borítják, a terméses virágzati tengely legfeljebb 1 cm hosszú. A vörös tölgy gyorsabb növekedésű és itthon kevesebb kártevője van mint az őshonos tölgyeknek, ezért a semleges vagy gyengén savanyú, üde talajú termőhelyeken erdészeti ültetvényekbe és parkfának telepítik. Rendszeresen és bőven terem, magoncai az anyafa alatt tömegesek, de attól nagyobb távolságban is megjelennek, gyomosítanak.

Érdekesség

Európában parkokba és erdészeti ültetvényekbe már hosszabb ideje telepítik. Hazánkban semleges vagy gyengén savanyú talajon (főleg Somogyban) az ültetvényekből kivadul és meghonosodik.

Ilyen volt ültetéskor...

(... a csapat 20 éves jubileuma alkalmából. Képgaléria >>)

És remélhetőleg ilyen lesz!:)

ultetés kifejlodott

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco