Nagykovácsiban átadták a cserkészeknek a Teleki-Tisza kastélyt.

- Cikk a Keresztény életben az eseményről -


Elfoglalta Deszkáspusztát száz krisztinavárosi cserkész

 

2011. július 10. 07:00  - Bucsy Levente 

Két hét távol a térerőtől – a Börzsöny egy északi völgyében. A természet hatalmas csarnoka fogadta be a krisztinavárosi cserkészeket éves munkájuk jutalmaként. Nagyoroszitól 9 kilométerre észak-nyugatra, 6 altáborba rendeződve lakják Deszkáspuszta egyik hűvös zugát. Itt kovácsolódik össze még jobban hazánk egyik legnépesebb cserkészközössége. 

Iszonyúan nagy a verseny az iskolás gyermekek nyári szabadidejéért, igaz, ez nem volt mindig így. A cserkészet már a második világháború előtt kivívta a maga helyét a magyar családok életében, hogy aztán jöjjön az 1950-es kommunista szétzúzás, majd a rendszerváltozással a történelmi igazságtétel, és szinte rivális nélkül szökkenjen újra szárba a liliomosok közössége Budapesten és a vidéki városokban – az úttörők csak papíron működtek tovább... 1989 őszén a Krisztinavárosban is összeállt egy maroknyi polgári nagycsalád, és a helyi plébánia pincéjében – szó szerint – „felépült” a 148-as Nagyboldogasszony Cserkészcsapat. Jelenleg is zajlik 22. nyári táboruk, ami a mintegy száz cserkész éves munkájának jutalma. Divényi Dániel beszélt a részletekről a Magyar Nemzet Online-nak. 

- Noha a Várkerület idősödése miatt egy kissé fogyatkozott a létszámunk, még mindig benne vagyunk az első tízben; 15 működő őrsünk van, a mostani táborban pedig 6 altáborunk – kezdte a fiatal cserkészvezető, aki feleségére is a Krisztinavárosban talált rá. A Börzsöny egy északi völgyében (a „semmi” közepén – de erről később...) jelenleg is zajló táborban minden korosztály képviselteti magát a 9 évestől a nyugdíjasig. - A sárga nyakkendős kiscserkészek altábora a 12 év alattiakat gyűjti össze, 18 éves korig ér a zöld nyakkendős közép- és nagytáborosok köre, majd az efölötti fiatalok a roverek szürke nyakkendőben. A csapat újraalapítóiból, a húsz évvel ezelőtti nagycsaládos házaspárokból kialakult az „Ősállatok” közössége, rajtuk kívül pedig ötödjére látogatott el a táborba egy hosszú hétvégére a frissen családot alapított korábbi tagság, idén 9 család jön, átlagosan 3 gyermekkel – részletezte Divényi Dániel. 

A vakságnak vége 

A sátortáborozás lehetősége az évközi munka jutalma – a dolgos időszak szeptembertől júniusig tart. Ennek során a gyermekek kor- és nemi csoportok szerint heti rendszerességgel őrsgyűléseken vesznek részt, ahol gyarapodnak talpraesettségben, gondosan kiválasztott vezető felügyelete alatt és tevékeny részvételével közösségi életet élnek, más őrsökkel összefogva pedig kirándulni járnak (a téli szünetben téli tábor is van valamely Budapesthez közeli település iskolájából indítva), illetve készülnek a tavaszi próbára, ahol feljebb lépegetnek a „cserkészranglétrán” is. A cserkészek rendszeres résztvevők a nemzeti ünnepek helyi rendezvényein és egyházi ünnepeken is ellátnak szolgálatot. 

- A tanév végétől a nyári táborra koncentrálunk, aminek most már nem olyan nehéz helyszínt találni, mint régebben – magyarázza Divényi Dániel, felelevenítve a korábbi táborhely-keresési nehézségeket. - Volt egy térkép, amin erdőt és forrást kerestünk, mert ugye ezen kívül máig mindent magunk építünk fel a táborban. Mostanra annyi a változás, hogy más cserkészcsapatokkal közösen létrehoztunk olyan internetes felületeket, ahol korábbi táborozási tapasztalatainkat osztjuk meg, beleértve a helyszínt is. Tehát nem indulunk el „vakon” bárhova. 

A semmiből építenek vécét, zuhanyzót, konyhát 

Július 1-jén a börzsönyi Deszkáspusztára először egy két tucat tapasztaltabb fiatalból és néhány „ősállatból” álló, úgynevezett előtábor érkezett meg, ők az „erdő, forrás” duóból kellett, hogy kialakítsák a mindennapi élet számára elengedhetetlen infrastruktúrát: a szabadtüzes konyhát, a természetes alapanyagokból konstruált vécéket, valamint a lány és fiú zuhanyzót. 

- A zöld nyakkendősök három nappal később értek Nagyorosziba, ahonnan 8 kilométert gyalogolva, egyenruhában közelítették meg a táborhelyet, majd ebéd után nekiláttak saját őrsi sátraik felállításához, és a maradék közösségi építmények – oltár, táborkereszt, zászlórúd – létrehozásában segítettek. Az időjárás idén kegyetlen volt hozzánk az előtáborban, némi megszakítással végig esett az eső, de igen jó munkát végeztek, akik lejöttek – értékelte a kezdetet a vezető. 

Már hagyomány, így idén is van „keretmeséje” a tábornak, ami Robin Hood történetéhez viszi közelebb a résztvevőket. - A közép- és nagy-, valamint még egy nappal később érkező kistáborosok érkezésekor is volt egy-egy keretmese-jelenet, segítségével könnyen belehelyezkedhettek a cserkészek a keretmesébe, amire már otthon is készülődnek a táborértesítő tavaszi kézhez vétele után. A tábor során a számtalan program is – kézműves foglalkozások, olimpia, forgószínpad – kapcsolódik valamiképp a keretmeséhez. A gyerekek megtanultak íjjal lőni, párbajozni, menetelni is – részletezi Divényi Dániel. 

Három gyerek családonként 

A hosszú hétvégére aztán megérkezett a CSAT, vagyis a családos altábor – korábbi, „megállapodott” krisztinavárosi fiatalok egy csoportja. Az összesen két hétig tartó „nyaralás” csúcspontja éppen a mostani a vasárnap, amikor a táborlakók szülei lelátogathattak, a táborba hozott süteményeik pedig játékos versenyben mérték össze „erejüket”, a finomságok a nap folyamán „el is pusztulnak”. 

- Az idei táborban több változás is van a korábbiakhoz képest. Nem csukhatjuk be a szemünket, változik a világ körülöttünk, és vannak dolgok, amikhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell, hagyományaink megtartásával. Az egyik ilyen, hogy mivel a szülői napon a honvággyal küzdő kicsik egy részét a szülők rendre hazaviszik, a kistábor vasárnap véget ér. A másik körülmény, hogy a cserkészet a húsz év alatt erős versenytársakat kapott. Sokszínűbbé kellett tenni a tábort, hogy minden nyáron és ősztől is egymást válasszuk a szabadidő eltöltésére, ezért a legnagyobb cserkészek hétfőn és kedden kétnapos evezésre mennek munkájuk jutalmaként. S van még egy dolog: vásároltunk jó minőségű faanyagot, amiből az őrsök ládákat készítenek, abba kerülnek őrsi szerszámaik, ezzel pedig nő a felelősségérzetük, jobban meg fogják becsülni, ami az övék. Korábban voltak gondok a táborépítéshez használt szerszámainkkal kapcsolatban – mondta el a tábor egyik szervezője. 

Hat éves kortól 

A közösségeket tekintve – mint mondja – a cserkészmozgalom „kategóriájában” nagyjából egyetlen riválissal küzd a gyerekek megnyeréséért: a Regnum Marianummal. Hogy sikerrel vívják meg „a csatát”, a 148-asok kitalálták az „Aprókák” raját, ahol a harmadikosoknál kisebb lurkók havonta egyszer találkozhatnak és készülhetnek a cserkészkedésre – a Regnum ugyanis 6 éves kortól hív, szintén értékes közösséget kínálva a gyerekeknek. 

A bő két évtized elhozta a generációváltás igényét a krisztinavárosi cserkészcsapat életében is. 

- A tavalyi évig csaknem mindent a felnőttek csináltak, de jövő nyárra lezárul a a folyamat, amikortól minden feladatot átveszünk tőlük – a tábori főzést és a szerszámok kezelését is beleértve, amit a mostani táborban még a legtapasztaltabbak segítségével tudtunk csak megoldani. Jól át kell gondolni mindent; az idei zuhanyzóépítéskor is akadtak olyan váratlan helyzetek, ami miatt rájuk kellett támaszkodnunk. Az apró visszajelzésekből úgy látjuk, jól állunk az átvétellel, a legkisebbek felügyeletét például már teljesen önállóan meg tudjuk oldani – értékelt Divényi Dániel. 

A tábor csütörtökig tart, a következő év pedig szeptemberben kezdődik a Havasboldogasszony Plébániatemplomban egy Veni Sancte szentmisével – a létszámtrendek fordulatában reménykednek.

A cserkészet (angolul: Scouting) egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója, Lord Baden-Powell of Gilwell határozta meg. A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként. A cserkészet kezdetei 1907-ig nyúlnak vissza, amikor Baden-Powell, a brit hadsereg tábornoka megrendezte az első cserkésztábort az angliai Brownsea Islanden. (wikipedia) 


Cserkész fogadalomtétel Munkácson

„Légy résen!” – jelmondattal köszöntötték azokat a cserkészjelölteket, akik fogadalmat tettek a munkácsi várban. Zrínyi Ilona és a gyermek II. Rákóczi Ferenc szobra mellett 26 jelölt ünnepélyes keretek között megkapta a szövetség teljes értékű tagjává válását szimbolizáló zöld színű nyakkendőt. A cserkészértékek iránti hűségük szimbólumaként fogadalmat tettek a cserkésztörvény megtartására.   

Kárpáti Igaz Szó 2011.07.01.


Cserkészeket és tájházat avattak Szalacson 

2011/06/22 - 11:14 

Biharország

Kettős ünnepi alkalom vonzott vendégeket határon innen és túlról Szalacsra, ahol a múlt hét végén 38 új cserkész avatása után átadták a vidék építészeti értékeit őrző tájházat. 

Meglepően sok illusztris vendég látogatott el Szalacsra, a cserkészavatóval egybekötött tájházátadására. A megyei tanács részéről Szabó Ödön volt jelen, míg az RMDSZ-t Derzsi Ákos parlamenti képviselő, valamint Dr. Földes Béla képviselte. Bereczki Ibolya, a magyarországi Tájházszövetség elnöke is rangos kísérettel érkezett, ott volt Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, Jantyik Zsolt a hajdú-bihari önkormányzat kulturális bizottsága részéről, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről pedig az antropológiai tanszék vezetője, Pozsony Ferenc tett eleget a meghívásnak. Az Érmelléki Református Egyházmegyét Rákosi Jenő esperes képviselte. 

Napi egy jó cselekedet

Az Andrássy Ernő nevet viselő szalacsi cserkészcsapat ünnepélyes fogadalomtételére a falu központjában lévő világháborús emlékműnél került sor, ahol Porsztner Sarolta polgármester köszöntötte a megjelenteket. Duma Ferenc kanonok-plébános áldásmondása során említést tett a cserkészmozgalommal való több mint három évtizedes kapcsolatáról, amely egyaránt alkalmat ad Isten dicsőítésére és az emberek tiszteletére.

Szabó Zsolt beszolgáló református lelkipásztor Mózes könyvéből vett igeversek alapján a közömbösség veszélyeire figyelmeztetett, a „mit érdekel engem” napi szlogenné vált helytelen viszonyulásra. A cserkészek épp ezzel szállnak szembe, irgalmas szamaritánusként mindenkin segítenek – mondta a lelkipásztor. Borsi Imre Lóránt a Bihar megyei cserkészek szövetségi elnöke a hagyományos „Jó munkát” köszöntéssel kezdte mondandóját. Majd szólt a cserkészek történetéről, elmondta, hogy világszerte számuk meghaladja a negyvenmilliót, megyénkben pedig egy éve van képviseletük. A megyei elnök kérdésünkre elmondta, taglétszámuk már az idén meghaladja a 150-et, Szalacs mellett  Érsemjénben van már vidéki képviseletük, míg Paptamásiban, Telegden és Érkörtvélyesen most szerveződik cserkészcsapat.

Szabó Ödön megyei tanácsos kezdettől támogatója a cserkészeknek, a karakterfomálást jelölte meg a szervezet egyik fontos hozadékaként, amiért érdemes biztosítani a jövőben is a működésükhöz szükséges anyagi feltételeket. „A jövő sikereihez a magyarság egységére van szükség” – emlékeztetett Szabó.

Horváth Béla helyi vezető a szalacsi csoport megalakulásának történetéről beszélt, amelyet egy éves előkészítő munka előzött meg, melynek során heti rendszerességgel találkoztak a gyerekek. Ez idő alatt megismerték a cserkésztörvényeket, paragrafusokat, szem előtt tartva, hogy minden tagnak kötelessége naponta egy jó cselekedet véghezvinnie. A cserkészet három alappillérre épül: 1. Isten, 2. haza, őseink öröksége, 3. emberek szolgálata – mondta Horváth.

A cserkészinduló eléneklését, valamint a az őrsparancsnokok jelentéstételét  követően került sor a 38 jelölt felavatására, a megyei elnök maga adta át a jellegzetes cserkésznyakkendőt az új tagoknak. Az eseménysort szavalatok, cserkészdalok tették hangulatosabbá, a szép számú közönség végezetül közösen elénekelte a Himnuszt. 


Árpád fejedelem-emlékdíjat kap a Romániai Magyar Cserkészszövetség

erdély.ma  [ 2011. február 10., 13:28 ]

   A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma XXVI. Díjátadó Gáláját szervezi meg 2011. április 9-én. Ez alkalommal a helyszín Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában lesz – egybekötve más, A Magyar Művészetért és Herend által alapított díjak átadásával is. A díjazottak között szerepel a Romániai Magyar Cserkészszövetség is, melynek nevében Gaál Sándor, jelenlegi elnök veszi majd át a díjat.

Az Árpád fejedelem-emlékdíjat a Magyar Művészetért Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. Alapította 2007-ben Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulójára. Eredetileg az volt a terv, hogy csak abban az évben osztják majd ki, azonban mivel a díjátadás és annak szerepe, szimbóluma hatalmas sikernek örvendett szerte a magyarság körében, A Magyar Művészetért és Herend újjá alapította a díjat. E döntésükkel egyidőben megteremtették a feltételeit annak, hogy a következő 20 évben folyamatosan adományozhassák az emlékdíjat. Ennek értelmében jeles magyarok, magánszemélyek, történelmi emlékeket hordozó intézmények, közösségek a történelmi Magyarország egészén, az egyházak, a jövőt alkotó közösségek, s igen nagy hangsúllyal a személyes elhivatottság képviselői közül választanak a Kuratórium tagjai minden évben. 

Az Árpád fejedelem-emlékdíj átvétele 2011-ben különleges jelentőséggel bír a Romániai Magyar Cserkészszövetség számára, hiszen ebben az évben ünnepli az erdélyi magyar cserkészet megalakulásának 100. évfordulóját. Ez a díj elismerést nyújt mindazon cserkészvezetőknek, akik önkéntes munkájukkal tettek az erdélyi magyar ifjúság neveléséért, a magyar értékrend ápolásáért. A díjat április 9-én Gaál Sándor fogja átvenni, aki 20 évvel ezelőtt jelen volt a Romániai Magyar Cserkészszövetség hivatalos megalakulásánál és most már 17 éve elnökeként tevékenykedik.

Árpád fejedelem-díjban részesül még 2011-ben:

- Gergely István és a Csibészház Csíksomlyón

- Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség

- Kőröstárkány (Bihar) – az 1919-es partiumi vérengzés emlékére

- Sopron, a hűség városa a 90. Évfordulón

- a Székely Hadosztály emlékére

- Szentlászló és Kórógy magyarsága 1991 emlékére


bearg

 Bear Grylls az új főcserkész!

Az Egyesült Királyság cserkészei öt évente választanak maguknak új Főcserkészt (Bi-Pi mindenkori utódját). Az alábbi videóban mutatkozik be a világszerte ismert televíziós kalandor, és elmeséli mi is a legjobb abban, hogy cserkész: "because it is so much fun" .

Interjú Bear G-vel 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bear_Grylls 

http://www.beargrylls.com/scout_association.html


Cipruson október 28. Nemzeti ünnep

Okt. 28. Óchi (a "Nem") napja, mely az 1940-es olasz megszállásra és ultimátumra adott bátor görög választ idézi.

Az 1940-es Mussolini által küldött ultimátum elutasítására emlékeznek. Ekkor lépett be Görögország a 2. világháborúban a szövetségesek oldalára.

Az ottani cserkészek is részt vesznek az ünnepségen. Képek itt 


Több száz önkéntes fiatal segített országszerte

2010. október 13. szerda, 20:00 | Juhos Melinda

Pozsony | Csaknem kétszáz szlovákiai magyar cserkész is csatlakozott az október 7. és 10. között lezajlott országos önkéntes maratonhoz. Szlovákia első ízben csatlakozott a hetvenkét órás nemzetközi kezdeményezéshez.

Festéssel, szemétgyűjtéssel, kulturális programok szervezésével is csatlakozhattak a fiatalok a programhoz.

„A három nap folyamán Szlovákia-szerte kétszázkilencvenöt különböző projekt zajlott, amelyeken négyezer aktivista dolgozott, összesen több mint negyvenötezer órát dolgoztak. Voltak nyolc, tizenkét, és huszonnégy órás projektek, a legtöbb szombaton valósult meg. A legtöbb kezdeményezéssel Kelet-Szlovákiából kapcsolódtak be, kétszer annyival, mint Nyugat-Szlovákiából. Nem tudjuk, mi lehet ennek az oka, előfordulhat, hogy nyugaton több más lehetőségük van a fiataloknak a szabadidejük eltöltésére” – nyilatkozott Ondrej Gallo, Szlovákia Ifjúsági Tanácsának (Rada Mládeže Slovenska), a projekt szlovákiai szervezőjének igazgatója. Hozzátette, a leggyakoribb tevékenység a közterületek felújítása, szépítése volt, akadtak viszont előadások és környezetvédelmi tevékenységek is. Az ébredj fel! Kapcsolódj Be! szlogennel meghirdetett programba bárki bekapcsolódhatott, baráti társaságok, civil szervezetek, vagy aki egyszerűen csak szerette volna az kipróbálni az önkéntes munkát. A tízéves múltra visszatekintő kezdeményezésbe, amelyhez Szlovákiából első ízben csatlakoztak önkéntesek, eddig több mint kétszázezer fiatal vett részt. „Összesen tizenkét cserkészcsapat jelentkezett, tizennyolc különböző aktivitással, ami hozzávetőlegesen kétszáz résztvevőt jelentett Királyhelmectől egészen Dunaszerdahelyig” – nyilatkozott Török András, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagja. A szlovákiai magyar cserkészek óvodai játszótereket hoztak rendbe, fákat ültettek, a tardoskeddi tájház környékének szebbé varázsolásán dolgoztak, kopjafát újítottak fel, gyerekeknek tartottak kézműves foglalkozásokat, a templom környékét, elhagyott sírokat hoztak rendbe, madáretetőket készítettek, Királyhelmecen emléktáblákat tisztítottak meg. A munkák előkészítésében és megvalósításában az önkormányzatok és különböző vállalatok segítették a cserkészszövetséget. A Galántai járásból a gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó diószegi Fénix civil szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, tizennyolc madáretetőt készítettek, amelyeket a gyerekek fognak gondozni. „Szombaton Óturán (Stará Turá) folytattuk a munkát, ahol a partnerszervezetünkkel közösen tisztítottuk a patakpartot és a turistaösvényt. Vasárnap fákat ültettünk, kitisztítottuk a játszóteret, és összeszedtük a szemetet a Fekete-víz mentén található Ekoparkban, majd a galántai Samaritán szociális otthon lakóinak szerveztünk kulturális programot” – nyilatkozott Pavol Macura programfelelős. 


Cserkésztörténeti kiállítás a Csíki Székely Múzeumban 

A világ legnagyobb ifjúsági mozgalma mutatkozik be a Csíki Székely Múzeumban. Az erdélyi magyar cserkészet idén ünnepli fennállásának huszadik és az első erdélyi cserkészcsapat megalakulásának századik évfordulóját. A kettős évforduló alkalmából a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) kiállítást szervez, október 2. – november 2. közötti időszakban.

A kiállítás megmutatja, hogy száz év életkörülményeinek, változásainak ellenére a különböző korok fiataljai életük nagy kérdésére választ találhattak az önnevelés, a talpraesettség, a közösséghez való hűség elsajátítása során. Az állandóság, a mozdíthatatlanság, maga a történelem keveredik az új lendülettel, a kalandvággyal.

A kiállítás a magyar cserkészet szempontjából kiemelt értékkel bíró tárgyi emlékeket, dokumentumokat tár az érdeklődők elé, nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról, Felvidékről, Vajdaságból, sőt a tengeren túlról is. Rávilágít a magyar cserkészet egységére, ennek szerves részeként mutatja be az erdélyi magyar cserkészet történetét a kezdetektől napjainkig.  

A Magyar Cserkészszövetség Gyűjteménye, melyet a Gödöllői Városi Múzeum fogadott be, illetve a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség anyagai is helyet kapnak a kiállításon. A látogatók olyan ereklyéket tekinthetnek meg, mint az 1933-as gödöllői cserkész-világtalálkozó fokosa, térképe, morze-bicska, 1828-ból származó csapatnapló, a Román Nemzeti Jamboree fényképalbuma, és még sok más eredeti tárgy.

A kiállítótermekben bemutatunk egy cserkésztábort kicsiben, a különböző tábori építményekkel, a cserkészek által készített apró ügyességekkel, tárgyakkal. A jelen is visszaköszön, bebizonyítva, hogy a cserkészet nemcsak nagyszerű időtöltés a fiataloknak, a nevelés legszebb eszköze a felnőtteknek, de a generációs szakadékot átívelni tudó eszköze lehet az időseknek is – hiszen az élmény közös. 

Ennek a közös élménynek megtapasztalására várjuk a látogatókat október 2.-án, 17 órától az ünnepélyes megnyitóra a Csíki Székely Múzeumba. Ezt követően, 19 órától könyvbemutatóra kerül sor. A Cserkészet az összmagyarság szolgálatában című kötetet a szerzőpáros, Csémi Szilárd és Salló Emőke mutatják be, melyet Balog László történész és Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának alelnöke méltat.  Salló Emőke  


Bill Gates Ezüst bivalyt kapott az amerikai cserkészmozgalomtól

-angol cikk msnbc -

2010.09.15 20:35 órakor feltéve

Ezüst bivaly kitüntetést kapott Bill Gates - közölte szerdán a BBC. A Microsoft alapítója, az adakozásáról ismert sokszoros dollármilliárdos az ifjúságért tett szolgálataiért kapta meg az amerikai cserkészmozgalom 1925-ben létrehozott legmagasabb elismerését. 

A kitüntetés indoklása szerint a cégéért, valamint a nevét és felesége, Melinda Gates nevét viselő alapítvány humanitárius tevékenységéért kapta az elismerést Bill Gates. Az indoklás megemlíti, hogy Gates az 1960-as és '70-es években maga is cserkész volt.

A multimilliárdos illusztris társaságba került a díjjal. Rajta kívül 14 amerikai elnök, valamint a néhai óceán-repülő Charles Lindbergh, az egykori vezérkari főnök, majd külügyminiszter Colin Powell, és a rajzfilmek atyja, Walt Disney kapott Ezüst bivaly-díjat.

"Nem voltam sem jó hegymászó, sem jó szakács, de fát tudtam vágni cserkészként, ami mindenekfelett önmagam számára jelentett nagyszerű kihívást" - mondta Bill Gates, akinek magánvagyonát jelenleg 53 milliárd dollárra becsülik.

A díjátadóra videóüzenetet küldött Gates egykori cserkész-csapatvezetője, Don Van Wierengen, aki tréfálkozva elmesélte: "a kis Billnek inkább a komputereken járt az agya, amikor a többiek a szabadban bizonyították fizikai képességeiket."

- Független Hírügynökség - 


Magyarok Afrika csúcsán

2010. augusztus 31. kedd 19:57 - HírExtra  

Hat magyar cserkész jutott fel az afrikai kontinens legmagasabb csúcsára, az 5895 méter magas Kilimandzsáróra. 

A csúcstámadásra két csoportban indultak, az egyenként háromfős csoportok mindössze 4 nap különbséggel érték el az Uhuru Peak néven ismert csúcsát a Kibónak - közölte Treer Albert, a hegymászó expedíció vezetője kedden az MTI-vel. Az éjfélkor induló csúcstámadást több napi akklimatizáció előzte meg, hogy a résztvevők szervezete alkalmazkodjék az ezen a magasságon 53 százalékkal ritkább levegőhöz. A csúcsot magyar idő szerint hajnali 5.50-kor érték el.

A cserkészek Teleki Sámuel magyar kutató emlékére - aki a Kilimandzsáró hóhatárát a világon elsőként érte el - emléktáblát helyeztek el és avattak fel    Forrás: MTI 


Már a brit cserkészlányoknak is elegük van a retusált képekből

[origo] | 2010. 08. 06., 17:56

A brit leány cserkészszövetség bevezetné a nőket ábrázoló felvételek megcímkézését a szórakoztató magazinokban és a reklámokban oly módon, hogy meg lehessen különböztetni a retusált képeket a valódiaktól.

A Girlguiding UK nevű szervezet, amelyet a múlt század elején hoztak létre a fiú cserkészszövetség mintájára a lányok és a fiatal nők számára, petícióban sürgette David Cameron kormányfőt, tegyen lépéseket "magabiztos lányok és fiatal nők generációjának kialakítása érdekében".

A kérvényt azután fogalmazták meg, hogy a múlt évben a szervezet által a lányok szokásainak vizsgálatáról végzett felmérés kimutatta: a 16-21 év közötti lányok 50 százaléka fontolgatja a plasztikai beavatkozást külseje megváltoztatása céljából. A 11-16 évesek 42 százaléka elismerte, hogy ügyel arra, mit eszik, vagy csökkenti bizonyos ételeket fogyasztását.

Hatalmas nyomás a fiatal lányokon.

Liz Burnley, a szervezet vezetője elmondta, a tanulmány és a lányokkal való mindennapi munka során kiderült, milyen nagy nyomás alatt vannak a lányok és a fiatal nők, hogy alkalmazkodjanak egy sajátos testképhez, és mennyire negatívan érintik őket ezek a elérhetetlen ideálok.

Natalie Fontaine, a szervezet tagja kijelentette, hogy a modellek, hírességek, de még az "átlagos" nők képeinek retusálása a magazinokban és a reklámokban igen nagy hatással van a lányok és fiatal nők önbizalmára.

"A többségnek fogalma sincs arról, hogy ezeket a képeket megváltoztatták, és megdöbbenünk, amikor rájövünk arra, hogy a fotók a hírességekről és modellekről nem a valóságot tükrözik" - fűzte hozzá. Nehéz felépülni evési rendellenességből tökéletes testekkel körben véve. Susan Ringwood, egy evési rendellenességekkel foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője közölte: az evési problémákkal küzdő fiatalok elmondták nekik, hogy természetellenesen tökéletes testek képeivel voltak körülvéve, melyek megnehezítették a felépülésüket.

"Tudjuk, hogy micsoda különbség lenne az összes fiatal önbecsülésére és a testükkel való megelégedettségre nézve, ha meg tudnának bizonyosodni arról, hogy a kép, amelyet látnak, természetes és valósághű." (MTI) 


Híradó.hu 

Réthelyi: a cserkészmozgalom segíthet a társadalom morális megerősödésében

A miniszter erről a ConCordia elnevezésű, 10. közép-kelet európai cserkésztalálkozón beszélt 

A cserkészmozgalomnak fontos szerepe lehet a társadalom morális megerősödésében, a szétzilálódott értékrend helyett az egészségesebb szemléletmód kialakításában - közölte Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője vasárnap Nagykovácsiban az MTI-vel.

 

A miniszter a település határában rendezett ConCordia elnevezésű, 10. közép-kelet európai cserkésztalálkozón az MTI-nek azt mondta: a szocializmus éveiben korlátozták a hagyományokkal rendelkező közösségek szerveződését, gyengítve az összetartozás érzését, ami társadalmi szinten és az egyének életében is rossz irányba vezetett.

A cserkészmozgalom is tiltólistára került, és lényegében csak a rendszerváltozás után szerveződhetett újjá - emlékeztetett a tárcavezető. A napjainkban mintegy 8 ezer tagot számláló szövetség fontosnak tartja, hogy utat mutasson az ifjúságnak, s a fiatalok így később helyes döntéseket hozhassanak az élet kihívásainak kezelésénél. Ehhez a szolidaritás, az összetartozás, a felelősségvállalás érzésének megszilárdítására is szükség van, ezek a tulajdonságok olyan közös programoknál is gyakorolhatók, mint a mostani rendezvény - tette hozzá a miniszter.

Réder Kristóf, a tábor helyettes vezetője felidézte: a cserkészmozgalom 1907-ben Angliában alakult, és ma a világon több millió tagot számlál. Közép-Európában kétévente rendeznek a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) nemzetközi cserkésztalálkozókat. A mostani dzsemborin azonban 15 ország 1200 fiatalja van jelen a múlt hét kezdete óta, 10 napon át. Volt olyan nap, amikor a "légy résen" cserkész szellemiség jegyében a környék óvodáinak felújításában, játszóterek rendbehozatalában vettek részt - mondta.   MTI


ConCordia

Közép-európai cserkésztalálkozó Nagykovácsiban www.mno.hu

Réthelyi Miklós a ConCordia nyílt napján www.orientpress.hu


Kárpátinfo.net

Cserkészet világszínvonalon

2010. augusztus 3. kedd - 00:05

Szerző:  Kárpátinfo hetilap

Rovatok:  Belföld

A beregszászi cserkészek idén immáron 19. alkalommal szervezték meg nyári nagy csapattáborukat, melynekezúttal közel száz résztvevője volt. A tábor az egész évi cserkészmunka megkoronázása. Itt több időt töltenek együtt a cserkészek, mint egész évben összesen. Az előkészületek tehát szervezetten és nagy gyakorlattal történtek.

Induláskor csatárláncba állva pakoltuk be a buszba, járművekbe a számos felszerelést és – a cserkészeket. A tábor előtt úti áldással fordultunk Teremtőnkhöz, majd a „vuvuzela” hangja és a keretmese szereplői vetítették előre egy új tábor hangulatát.

Az idei csapattábornak egy turjamezei tisztás adott helyet, mellette iható patak vízével (a táborhely kiválasztásánál az elsődleges szempont a megbízható ivóvíz). Nem hétköznapi körülmények között kezdtük a tábort: kiadós eső után vizes fűre vertük fel sátrainkat. Az eső ezután két napon keresztül folytatódott. Már-már azt gondoltuk, hogy a következő nap – az egyéni és közösségi felszerelés átnedvesedése miatt – haza kell vinnünk néhány cserkészt. Az első napokban a természet adta helyszínek helyett tartalékprogramjainkkal közösségi térbe kényszerültünk, s akkor még ki gondolta volna, hogy ezek a kényszerű együttlétek – előadások, népdaléneklések, játékok, kézműves foglalkozások, cserkésztudás-előadások – lesznek később a tábor legemlékezetesebb eseményei, ahol összekovácsolódnak a tábor résztvevői! A tábori konyha magasiskolája, hogy a napokon keresztül ömlő esőben, tábori körülmények között, nyílt tűzön készítve mégis mindig időre elkészült a meleg étel, első és második fogás, meleg tea, ami szinte az egyetlen hőforrás volt: a bögréken az elgémberedett ujjak megmelegedhettek. Egy reggeli során megízlelhettük a sült pisztráng ízét is. Ezúton is köszönjük a Dorcas Nemzetközi Segélyszervezetnek, hogy segítette a tábor élelmezését.

A cserkészek minden adandó alkalmat kihasználtak, hogy az őrsi körletüket építsék, szépítgessék, mert a tábor egész ideje alatt a 11 őrs pontozásos versenyen vett részt. Tűzhelyet alakítottak ki, kerítést, kaput, utat, asztalt, széket, magaslest, szerszámtartót stb., és nem utolsó sorban latrinát építettek, ami – nem kis bosszúságot okozva – a sok eső után megtelt vízzel…

Egy sátorszakító szélviharos éjszaka után végre derült napra ébredtünk. Ez a nap az eredeti terv szerint a nagytúra ideje volt, s hogy az időjárás kegyes lett hozzánk, innen kezdve egyenesbe jöttek a programok. A mintegy 20 kilométeres távot a négyéves óvodáskorútól a tábor legidősebb cserkészéig mindenki teljesítette. Úticélunk a Vojevodino-vízesés volt. Csodálatos, vadregényes tájon vezetett az út a vízeséshez. Szinte félelmet keltett a rengeteg kidőlt vagy keresztbetört fa, amit az előző nap szélvihara okozhatott.Mindenki döbbenten állt és elcsendesedett a természet ereje láttán. A keretmesének megfelelően útközben egy csatajelenetnek is tanúi és részesei lehettek a túrázók.

A tábor fejlődését rendszeresen figyelemmel kísérték a területgazda őrei és elismeréssel szóltak a természethez való viszonyulásunkhoz, tetszett nekik a tábor szervezettsége, a gyerekek engedelmessége, fegyelmezettsége. Korábban előfordult, hogy a területvédelem során lőfegyvert is kellett alkalmazniuk… A területfelügyelet határozott kérése volt, hogy a hasznos építményeket ne bontsuk le, hanem hagyjuk meg a hétvégi népes kirándulók örömére.

Hát igen, végül is minden körülmény között a túlélésre tanítjuk a ránk bízott gyermekeinket, nekünk ez már természetes. Ez az érdeklődésés öröm megerősítette bennem, hogy minden évben tudatosan nyílt napot kell szervezni, hogy a cserkészet ne egy elszigetelt jelenség legyen, hanem mindenki számára elérhető és követhető valóság.

A tábor során a forgószínpadok előadói az idősebb, felnőtt korba forduló cserkészek, őrsvezetők voltak: fiatal földrajztanár tanította a térképészetet, pedagógusjelölt az énekeket, népi játékokat, orvosjelölt az elsősegélynyújtást, szakértő előadó beszélt a drogveszélyről, mérnökhallgató mérlegelte az építmények statikáját, segített az íjkészítésben, a jövő édesanyái segítettek a korabeli fejdíszek elkészítésében, gépkocsi szerelő javította és kezelte a motorfűrészt, képzőművész tervei szerint készült az őrsi kapu, egyéb építmények,valamint bevezette a cserkészeket az agyagozás tudományába. Egymás után váltották egymást úgy az elméleti, mint pl. a történelmi jellegű előadások – a tábor keretmeséjét Attila korából vettük –, illetve a gyakorlati foglalkozások, mint pl. a csomózás, tűzrakás szabályai és ennek kivitelezése, a balesetmegelőzés, a már ismert népi játékok felelevenítése.

Talán még soha nem kísérte ennyi figyelem az első táborozókat: a legidősebb cserkészek rajongásig megszerették a nagy fűből alig kilátszó, de tudatosan tevékenykedő kisiskolás korúkiscserkészeket.

Az elmaradhatatlan cserkészjáték (számháború) során más szerepe volt a fán ülő felderítőnek, és a zászlóvédő egységnek, valamint a mozgó harcosoknak. Egyre jobb stratégiai érzékkel „lőtték” ki az ellenfelet a játékosok. Rájöttek, hogy összefogással jelentősebb eredményt lehet elérni, mint egyéni megmozdulásokkal. Akinek leolvasták a számát, fát gyűjthetett vagy krumplit pucolhatott az esti paprikás krumplihoz.

A tábor idején reggeli és esti imáinkban – az eddigi gyakorlattól eltérően – nem felolvasással, hanem kötetlen szavakkal fogalmazhattuk meg kéréseinket és a hála szavait Isten felé. Az esti ima után és az elcsendesedés előtt lelki percek és beszélgetések következtek őrsi körletben az őrsvezetőkkel, így mindig érezhető volt az áldás az egész táboron. A tábori kereszten egész éjszaka kihunyásig világító mécses az éjjeli őröknek és a táborlakóknak tájékozódási pontot mutatott a sötét éjszakában a szó egyenes és átvitt értelmében is. A próbáztatás után az utolsó éjszaka utat megvilágító gyertyák vezették az arra méltó cserkészjelölteket a cserkészfogadalom és a kiscserkész-ígéret helyszínére.

Az utolsó sorakozónál elgondolkodva álltunk: alig kezdtük el, s már vége lenne a tábornak? Csapatunkban nyolc segédtisztjelölt van, ami világszínvonalon is elismerést érdemlő tény. A záró zászlólevonáshoz mindannyian asszisztáltak, mintegy jelképesen, hogy itt lezárul életük egy eseménye, mert a zászlót legközelebb a közelgő segédtisztképző táborban fogják felvonni, ahol felnőttként életüket véglegesen a cserkészeszménynek szentelik. (Azóta mindannyian sikeresen elvégezték a segédtisztképző tábort – a szerkesztő megjegyzése.) Új célok felé tekintettek azok is, akik a magyarországi országos Kiscserkészvezető-képző Táborba készültek, valamint azok, akik a testvérvárosunk, Kecskemét vonzáskörzetéhez tartozó Bugaci Őrsvezetőképző Táborban lesznek őrsvezető-jelöltek, teljes jogú kiképzők vagy éppen konyhafelelősök hamarosan.

A Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapatban gyúlt az a fény, ami minden ember felé melegséget és szeretetet sugároz.

Bárdos István

táborparancsnok 


Erdély.ma

A gyöngyfűzéstől az ostorcsattogtatásig esőben, napsütésben - Hivatkozás -


 

MR1 Kossuth rádió műsora 

Magyar rádió hanganyaga a Homokbödögei kerületi táborról meghallgatható  - itt - 


 

 

Különvonaton a cserkészek

Talán az Eurocityk elköltözése óta nem látott a Déli pályaudvar ilyen hosszú vonatot. A kilencedik vágány mellé nem is fért be minden kocsi (Bhv és By sorozatú kocsikból állították össze a szerelvényt), a mozdony is épp hogy belül maradt a biztonsági határjelzőn. A Magyar Cserkészszövetség I. Budai Cserkészkerületének csapatai ez évben a Pápa melletti Homokbödögén táboroznak, ide a megszüntetett 2007. március 3. óta szünetelő személyforgalmú Tatabánya–Kisbér–Pápa vasútvonal Ugod állomása esik legközelebb.- Hivatkozás - 


 

Nemzetközi cserkésztábor a Hargitán 

Csaknem 700 látogatót vonzott vasárnap a Romániai Magyar Cserkészszövetség jubileumi emléktábora. Csíkmadaras határában, a Hargitán megrendezett cserkésztáborban múlt hét óta 700 cserkész táborozik, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarországról. - Hivatkozás -


  

 

A Szlovákia Magyar Cserkészszövetség május második hétvégéjén, Léván rendezte meg első ízben az Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. Erről olvashatunk kicsit bővebben: - Hivatkozás - 

Áprilisban volt a Föld napja, és ennek alkalmából sok helyen rendeztek kisebb-nagyobb megmozdulásokat a természetbarátok, cserkészek. Ezt láthatjuk kicsit más szemszögből:  - Hivatkozás -

 

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco