Cserkészeink próbáznak - I. próba

2012-05-27 Adminisztrátor

Nagytáborunk után nem sokkal, fiatalabb cserkészeink tehettek bizonyságot abból a tudásanyagból, melyet egész évben igyekeztek megszerezni, és a táborozás ideje alatt elmélyíteni. Több, mint 20 ifjú próbálkozott meg az 1. próba letételére.

bõvebben »

Tenkes Kapitánya visszatér nagytábor 2012

2012-07-15 Adminisztrátor

Napi parancsok; orsi indulók és csúfolódók; tábori napló; orség napló; átadók, szemlék és ódák
valamint a táborban készült képek megtekinthetok a bejegyzésben!


bõvebben »

Városi gyereknap a strandon

2012-05-27 Ria

A Fonyódi városi gyereknapra idén is készültek a cserkészek, a tavalyihoz hasonlóan cserkészjátékokat és hagyományorzo játékokat terveztünk játszani az érdeklodo gyerekekkel.

bõvebben »

Kirándulás Budapesten

2012-05-19 Sára

A Fonyódi Múzeum szervezésében és a CMS Manufacturing Kft. támogatásával több cserkész vett részt családjával a 2012. május 19-i kiránduláson, aminek célpontja Budapest volt, ott is az Állatkert és a Parlament. A busz költségét a CMS biztosította, ovisok, általános iskolások, szülok és nagyszülok kettot is megtöltöttek. Orsvezetoként én is elkísértem a cserkészeket. Már indulás elott jó volt a hangulat, mindenki izgatottan várta, hogy kigördüljünk az utcából.

bõvebben »

Madarak és Fák napja

2012-05-05 Ria

Fonyódon a Múzeum (Minczinger Kati néni) szervezésében egy nagyon tartalmas programon vehettünk részt szombaton, a foglalkozás így a Madarak és Fák Napja alkalmából ezen két téma körül zajlott. Meghívott eloadóként a programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportjának tagjai vezették. Eloször Svéda Gergelytol arról hallhattak a gyerekek, miért van szükség a madarak gyuruzésére és nyomonkövetésére. Ezután mindenki megnézhette, milyen eszközzel fogják be a madarakat.

bõvebben »

A Föld napja - Szemétszedés

2012-04-21 Ria

Fonyódon 21-én délután ezen alkalomból a Múzeum körül szorgoskodtak a cserkészek, akik közül sokan a délelotti tanítás után már szemetet is szedtek az általános iskola szervezésében a Kossuth erdoben. Ezért úgy gondoltuk, hogy Kati néninek segítünk az avar összekupacolásában és a betonos rézsu kitisztításában, mivel szemét nem sok akadt a területen.

bõvebben »

Láthatatlan munka napja - Meghívó

2012-03-28 Ria

Szeretettel meghívjuk a Láthatatlan munka napja alkalmából szervezett rendezvényre, melyen cserkészeink is jelen lesznek.
A meghívó a cikkben megtektinheto.

bõvebben »

Március 15-i ünnepség Fonyódon

2012-03-15 Ria

Idén is ott voltunk a fonyódi városi ünnepségen, ahol az ünnepi musor és a város díszpolgárának és polgárainak díjazása után mi is csatlakoztunk a fáklyás menethez, ami a gimnáziumtól az általános iskolánál lévo '48-as kopjafáig vezetett. Az úton '48-as és Kossuth nótákat énekeltünk, amihez többen csatlakoztak és igazán hazafias hangulatban érkeztünk meg a koszorúzás helyszínére.

bõvebben »

Télbúcsúsztató Fonyódon

2012-03-03 Ria

A FOKI (Fonyódi Kulturális Intézmények) hagyományteremtõ céllal idén elõször egy családi program keretében télbúcsúztató délutánt szervezett március 3-án a Sándortelepi strandra, melyre közremûködõként a fonyódi cserkészeket is felkérték.Elõször ifj. Schirilla György, a Nemzet Rozmárja fürdött meg az alig 1 fokos Balaton vizében. A népes számú közönség borzongva figyelte, ahogy felmászik egy jégtáblára, ahol rögtönzött jógabemutatót is tartott. A jég vastagsága (vékonysága) azonban már nem tette lehetõvé, hogy sokáig idõzzön rajta, be is szakadt alatta… igaz, a nagyon alacsony vízállás miatt nem kellett attól tartani, hogy mélyen elmerül, de így is szinte fizikai fájdalommal járt a közönségnek pusztán mindennek végignézése is

bõvebben »

Kolbászfesztivál

2012-02-25 Ria

Az idei fonyódi Kolbászfesztivált nem túl szerencsés idopontra szervezték, ezért a nagyböjti hagyományok megtartása miatt cserkészek nem neveztek csapatot a rendezvényre. Febr. 25-én, szombaton délelott azonban az általános iskola néptánccsoportja is fellépett, aminek két cserkész és kiscserkész tagja van, úgy döntöttünk, hogy oket mindenképpen látni kell!

bõvebben »

Cserkészfarsang 2012

2012-02-18 SzLaczy

Nekünk, Fonyódiaknak ez volt a 2. alkalom, amikor közös elõadással részt vettünk a programon. A Keresztapa volt a keretmese, ami mindenkinek nagyon tetszett. Rövid bevezetõ után egy tangóval nyitottuk meg mi vezetõk a bált. Utána jöttek az õrsök felvonulásai. A mi gyerekeinknek legjobban a balett-táncosok, a japánok, a hula táncosok és az õsemberek tetszettek.

bõvebben »

Madáreteto és mézeskalácskészítés

2011-12-17 Adminisztrátor

Az idei év utolsó foglalkozása - már hagyományként - mézeskalácsok sütésével és díszítésével telt. A foglalkozáshoz most is a Múzeumnál gyülekeztünk, hiszen a madáretetok még nem kerültek ki a fákra. Orbán Zoli és a csapat jóvoltából elkészült etetoket csak le kellett fújni, rákerült a tetore a csapatszám és a cserkészliliom, valamint az orsök neve, hogy mindenki tudja, melyik eteto töltéséért felelos. A Múzeum bejárata melletti terület két fájára kerültek fel az etetok, mert ott már amúgy is rendszeres látogatók a kis madarak, mivel Kati néni már a Múzeum megnyitása óta "üzemeltet" ott két madáretetot.

bõvebben »

Adventi készülodés

2011-12-10 SzLaczy

A Családháló adventi szeretetakciója idén olyan emberek felé irányult, akiknek nem adatik meg a mindennapos szereto légkör feleséggel, férjjel, gyerekekkel, unokákkal, rokonsággal.

bõvebben »

Ilyen volt...

2011-11-04 Adminisztrátor

Az egyik legnagyobb hazai áruházlánc májusban olyan akciót hirdetett, amiben a környezetvédelem, ezen belül a szelektív hulladékgyujtés kapott foszerepet. A zsákokban összegyujtött PET-palackokért és aludobozokért pár forint mellett matrica járt, amikért aztán az áruház ajándékot is adott: aug. 1-tol okt. 31-ig szénsavmentes ásványvizet. Az elso gyujtofüzetet és felhívást Horváthné Godó Marika hozta; mivel a szelektív hulladékgyujtést a gyakorlatban már minden cserkész jól ismeri, meghirdettük a gyerekek között, hogy nyáron mindenki úgy gyujtse külön a palackokat és sörösdobozokat, hogy ne a hulladékszigetre vigye, hanem hozzánk, az udvarba...

bõvebben »

Zichy Béla emlékezete

2011-10-28 Adminisztrátor

A fonyódi orsök vezetoi Zichy Bélát választották rajnévadójuknak. Zichy Béláról Orsi meghívására Varga István tartott vetített képes eloadást a kiscserkészeknek 2011. okt. 28-án délután a Múzeumban, amin több nagyobb cserkész is részt vett (az eloadás és Zichy Béla élettörténetének kivonata "cserkész szemmel" a honlapon is hamarosan olvasható lesz!) István eloadását a gyerekek érdeklodve hallgatták, a végén kérdéseikre is választ kaptak tole, köszönjük!

bõvebben »

'56-os megemlékezés

2011-10-23 Adminisztrátor

Idén Fonyódon az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való emlékezés okt. 21-én, pénteken délután történt, ez az idopont egybeesett a kiscserkészfoglalkozás idopontjával, így orsi vezetésével ok is részt vettek az ünnepségen a többi cserkész mellett. A Gimnázium aulájában polgármesterünk köszöntötte az egybegyulteket, ünnepi beszédet mondott Bokodi-Oláh Gergely történész, aki legújabb könyvében a fonyódi forradalmárok szerepérol is írt. A gyerekek a forradalom eseményeihez a gimnazisták eloadásán keresztül kerülhettek közelebb leginkább, gazdag képanyag illusztráció is futott a háttérben ünnepi musoruk alatt. 18 órakor a Kollégium elotti emlékmunél a cserkészek is elhelyezték nemzetiszalagos koszorújukat, tisztelegve az 1956-os forradalom hosi halottainak emléke elott.

bõvebben »

Aradi vértanúk megemlékezés

2011-10-06 Adminisztrátor

Fonyódon 2011. október 6-án du. 4 órakor volt megemlékezés az aradi vértanúkra az Áltános Iskola elott felállított 1848-as kopjafánál. A fonyódi cserkészek nevében Rácz János és Péter Annamária egy égo mécsessel tisztelegtek a mártírok elott, akiknek emlékét az igazgatóhelyettes, Gyurina Mária beszéde idézte meg. Ez a megemlékezo beszéd a - sajnos csekély létszámú - hallgatóság minden tagjában mély nyomott hagyott, álljon itt belole néhány rövid részlet:

bõvebben »

Elso orsi óra 2011-ben

2011-09-17 Adminisztrátor

Az idei cserkészév elso foglalkozására a fonyódi Múzeumban 2011. szeptember 17-én került sor. Változás a tavalyi évhez képest az, hogy a "nagyoknál" két ors van egy helyett, a fiúkét Rácz János vezeti, akik a Gepárd nevet választották maguknak. A vegyes orsbol kivált lányokat Péter Sára vezeti, akik Napraforgók, de csak orsnevük szerint! :-) A kiscserkész orsökkel együtt így a Zichy Béla raj Fonyódon már komoly létszámot képvisel a csapatban!

bõvebben »

Cserkész- és kiscserkész fogadalomtétel Szent István ünnepén

2011-08-20 Adminisztrátor

Beszámoló hamarosan...

bõvebben »

Önkéntes munka az oviban

2011-06-04 Tengerész

2011. június 4-re hirdette meg a fonyódi Óvoda az óvodaudvar rendbetételét szüloi segítséggel. A társadalmi munkára azért volt szükség, mert az udvar játékai régóta felújításra szorulnak, de az anyagi keret erre elég szukös. Az Önkormányzat, az ovis szülok, a focisták és az óvónénik festékkel, faanyaggal és szakmunkával segítették a munkát. A fonyódi raj a munkáját ajánlotta fel ezen a délelottön, a szombati foglalkozás ennek a jegyében telt.

bõvebben »

Gyereknap

2011-05-29 Ria

Május utolsó vasárnapján Fonyódon is gyerekektol volt hangos a Sándortelepi Strand. A FOKI és több Egyesület jóvoltából nagyon sok érdekes játék várta az aprónépet. Úgy gondoltuk, hogy a cserkészek is bemutatkozhatnának a délután egy részében és olyan játékokat tanítanának az érdeklodoknek, amihez nem szükséges külön eszköz és elokészülni is csak azzal kell, amit már a foglalkozásokon megtanultak. Zsuzsa és Alex kiválasztották a két legmegfelelobb fát ahhoz, hogy a csapat molinója felkerülhessen, jelezve, hogy a cserkészek itt fognak "tanyázni".

bõvebben »

Feltámadási menet

2011-04-24 Ria

A Feltámadási Menet Zamárdiból indul minden évben 2005 óta és egészen Csíksomlyóig bejárja az egész Kárpát-medence magyarságát, hogy Pünkösdkor a Tihanyban kettévált jelkép egyesüljön, így fogja össze lelkileg a magyarságot, erosítve az összetartozást. A jelkép és a zarándoklat célja nekünk cserkészeknek is fontos...

bõvebben »

link

» főoldal