Madarak és Fák napja Fonyódon

A természetvédelmi törvény 64. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

Fonyódon 2013-ban május 3-án, péntek délután az említett törvény szellemében először a fák játszották a "főszerepet", fonyódi civil szervezetek a fonyódi Vigadó téren négy fát ültettek. A NABE fonyódi csoportjának facsemetéje cserkészek segítségével került a földbe.

Május 4-én, szombat délelőtt 10 órakor folytatódott a program a Múzeum melletti Kossuth erdőben. Minczinger Kati néni meghívására évek óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-balatoni csoportjának tagjai jönnek el Fonyódra, így az erdőben élő madarak szakavatott segítséggel lettek megfigyelve. Ezen a programon a cserkészeken kívül szép számmal jelennek meg más vendégek is. Az előzetesen kihúzott hálókban több madár is "csapdába esett", de szakszerű kiszabadításuk után a gyerekek (és az őket kísérő felnőttek) megfigyelhették, hogyan kap pl. a barátposzáta gyűrűt a lábára. Az egyesület tagjai feljegyezték a befogott madarak súlyát, szárnyuk hosszát is. A kóddal és számmal ellátott gyűrűket nagy érdeklődéssel adták körbe a gyerekek. Szó esett a madarak táplálkozási, vándorlási szokásairól és a megfigyelésük szabályairól. Az előadók kérdéseket is feltettek és a jó válaszokért jutalom járt, közben persze a gyerekek is ostromolták kérdéseikkel a "madarászokat". Az előadás végén a meggyűrűzött madarak önként jelentkező gyerekek segítségével lettel elengedve, jó hangulatban, madárcsicsergés mellett telt el a délelőtt.Nagy Zsuzsanna
- cserkész -

- Fotóalbum -

lap tetejére »

link

» főoldal