622GG.HU

''Én ott lakom, ahová Te nyaralni jársz!''

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

Feltámadási menet

E-mail Nyomtatás PDF

A Feltámadási Menet Zamárdiból indul minden évben 2005 óta és egészen Csíksomlyóig bejárja az egész Kárpát-medence magyarságát, hogy Pünkösdkor a Tihanyban kettévált jelkép egyesüljön, így fogja össze lelkileg a magyarságot, erősítve az összetartozást. A jelkép és a zarándoklat célja nekünk cserkészeknek is fontos, már tavaly részt vettünk Fonyódról és Boglárról is a Menetben, de idén a szervezésben is segítettünk a fonyódi Katolikus Plébániának és Gyimesi Imrének, aki évről évre tartja a kapcsolatot a stációtelepülések között és nagyobb létszámú cserkész-zarándok csatlakozott a Menethez.
 Húsvét hétfőjén érkeztek meg a karádi zarándokok, a katolikus templomban Zoltán atya üdvözlő szavai után Szabadi Lívia versével és egy rövid beszéddel köszöntöttük őket, felköttetett a fonyódi zarándokok és külön a fonyódi cserkészek szalagja is a jelképre, majd a Plébánián az egyházközség segítségével egy kis agapéra is sor került. Délután már indult is a fonyódi csapat tovább Keszthelyre, 3 órakor vártak bennünket a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomba. Az út nagy részét autóval tettük meg (bár négyen elszántan a kétkerekűt választották, ők korábban is indultak…), de az utolsó kilométeren énekelve, gyalogosan vonultunk a kereszttel a Fő térre. Az „Isten áldja meg a magyart, tartson neve  míg a Föld tart” kezdetűt reméljük mindenkivel sikerült megtanítanunk! A Fő tér idén az építkezés miatt nagyon fel van túrva, de szeretettel fogadott minket Mezei András káplán, aki maga is székelyföldi születésű. A templom előtti kis kápolnában, mialatt a káplánra vártunk, találkoztunk egy olasz családdal, akik egyenruhánkat felismerve élénken érdeklődtek, hogy mi ugye „scout”-ok vagyunk? Yes, yes vagyis si, si… így aztán megtudtuk, hogy a család fiú tagja ’italiano scout’, tisztelegtünk egymásnak és beléptünk a templomba. Közösen imádkoztunk és énekeltünk ismét, felkerült a keszthelyiek szalagja, majd minket is vendégül láttak egy kis uzsonnára, ahol megismerkedtünk a keszthelyi csapatparancsnok édesanyjával és a biciklisek legalább tudtak erőt gyűjteni a visszaútra is!

Hazafelé már nem egységes konvojban jöttünk, de elhatároztuk, hogy jövőre is mindenképpen csatlakozunk a Feltámadási Menethez! Felemelő érzés volt idén cserkészként zarándokolni és látni, hogy egy olyan eseménynek vagyunk részesei, ami ebben az évben már négy ágon indulva fűzi össze térben a Balatontól Csíksomlyóig népünket!

Nem véletlen, hogy Krisztus feltámadásának napján indul… A nagypénteki véres szörnyűség után feltámadt Krisztus így szólt apostolaihoz: „Békesség Veletek! Én vagyok, ne féljetek!"

Ez a jézusi köszöntés keresztény hitünk örök üzenetévé vált. Ne féljünk szélesre tárni a kapukat Krisztus előtt! Ne féljünk kéréseinket őelé vinni! A krisztusi jövőnkbe vetett hit tartson meg bennünket, hogy higgyünk hazánk feltámadásában!

Akik idén részt vettek:

Rumán András és szülei, a fogadásnál testvérei

Péter Sára és szülei, testvérei

Györe Alex és édesanyja, nagymamája

Varga Bori és édesanyja

Kajetán Henrik

Hegedűs Álmos a fogadásnál

Rácz János és feleség, valamint szülei

Kovács Orsi és a kis Andris a fogadásnál

 

Ria