622GG.HU

''Én ott lakom, ahová Te nyaralni jársz!''

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Alapozó felkészítő felnőtteknek

E-mail Nyomtatás PDF

Miért jött létre az MCSSZ Alapozó felkészítő?

Sok olyan érdeklődő, még nem cserkész felnőttel találkozunk, akik szeretnének cserkésszé válni vagy a mozgalom tagjaként csapatot alapítani. Ez a lelkesedés a magyarországi cserkészet terjedésének köszönhető. Ugyanakkor az ilyen jellegű csatlakozási szándék megnehezíti a megkeresett csapatok parancsnokainak feladatkörét, ezért szükségessé vált, hogy szövetségi szinten orvosoljuk ezt a problémát. Több alapképzési kísérlet után létrehoztunk egy új koncepciót, amit 2014. januárjában indítottunk útjára. Hiszünk abban, hogy az Összmagyar Cserkészstratégia megvalósítását erősíti az az eddig még hiányos „felnőtt cserkész” réteg létrehozása, akik tudatos, nevelő munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy minden magyarul beszélő gyerek találkozzon a cserkészettel. Az új projekt segítségével egyre több térségben sikerült elindítani a Magyar Cserkészszövetség által felügyelt Alapképzést. Így évente akár több száz érdeklődőt is be tudunk vonni a mozgalom életébe.
 
Célunk
A jelentkező megismerje és megértse a cserkészet példáján keresztül, a kisközösségi ifjúságnevelés alapjait, módszereit és eszközeit. Betekintést adunk a mozgalom és a szervezet működésébe és érintjük a legfontosabb vezetési és vezetőfelkészítési ismereteket. Különös hangsúlyt fektetünk az ismeretek gyakorlati megélésre is. Azonban fontos tudni, hogy az alapozó képzés nem a vezetői szintre készít fel és feladatkörébe nem tartozik bele a cserkészfogadalom letétele. Erről, igény esetén, a jelentkező által választott helyi csapat vezetősége fog gondoskodni. De minden utat és lehetőséget igyekszünk megteremteni ahhoz, hogy a képzésen résztvevők megtalálják a számukra legmegfelelőbb közösséget és tevékenységet a mozgalmon belül.
 
A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is indul alapozó képzés, legalább 10 jelentkező esetén Bogláron is!
Jelentkezni lehet február 7-ig szombat délelőttönként a boglári kultúrházban található csapatotthonban.
Bővebben...
 

Cserkészfarsang meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Szeretettel várunk minden cserkészt, családjukat és barátaikat a 2015.02.07-én 17:00-tól megrendezendő cserkészfarsangunkra.

A bál helyszíne a balatonboglári kultúrház.

A tervezett program: maskarások felvonulása után táncház majd tombola és tánczenés mulatság hajnalig.

A batyus bálra a belépő

cserkészleányoknak: 1 tálca sütemény vagy szendvics (szigorúan házi készítésű!) 

cserkészfiúknak: 2l szénsavas vagy mentes üdítőital

 

 

Mentovics Éva - Télkergető maskarák 

Kiszebáb, szalmabáb,

havat szór a vaslapát.

Pedig bizony, de jó volna,

ha a tél már behódolna,

nem szórná a pelyheket,

csitulna a fergeteg,

nem vágtatna, szökkenne,

nyargalna a völgyekbe,

nem vacognánk remegve,

s nem hűtené jegesre

odalenn, a part alatt

a hullámzó nagy tavat!

Bővebben...
 

Somogyi várak túra - 1. Kelta-sánc és Fejérkő

E-mail Nyomtatás PDF

Az idei év egyik célkitűzése, hogy csapatunk minél több tagja megszerezze a "Somogyi várak" túramozgalom kitűzőjét.

Természetvédő Turisták 'Somogyért' Egyesület által gondozott érintőpontos túra kiírása szerint 10 kötelező és +2 szabadon választott várat kell meglátogatni Somogyban ahhoz, hogy megkapjuk a túra kitűzőjét.

Az első két állomásunk a balatonföldvári Kelta-sánc és a kereki Fejérkő-vár romjai voltak.

Az idő gyönyörű volt és enyhe - csak a rét szélén találtunk pár hófoltot mutatóban. A Kelta-sánc nagy meglepetés volt, a túráig a létezéséről sem tudtam, pedig itt van a szomszédban :) A kilátás róla tényleg mesés, tavasszal is el kell ide jönni gyönyörködni benne - és a környező villasorba szintén. A kereki várhoz már volt korábban is csapatportyánk -bár a jelenlévők közül senki nem volt itt akkor, így nem kis meglepetés volt a vár alatti dombhoz érve látni, hogy eléggé meredek lesz a feljutás. A felengedett földön a vékony avarréteg úgy csúszkált a lábunk alatt, mintha jégen járnánk. Nagyon mókás volt látni hogy esik-kel mindenki, ahogy mászik felfelé, hol négykézláb, hol fenéken csúszva, miközben zengett az erdő a nevetéstől. Felérve kicsit kifújtuk magunkat, majd Balázsnak köszönhetően háromféle tűzszerszámot osztottunk szét három csapatnak és megkezdődött a tűzrakó verseny. Az öngyújtóval felszerelt csapat nyert, holtversenyben második a tűzkő és gyufa. A lobogó tűz mellet hamar előkerült a sütnivaló is: virsli, szalonna, kolbász, hagyma...répa(?!?), aminek elfogyasztása után indulnunk is kellett haza. 

A következő célpontok februárban: a fonyódi Fácános vár/palánkvár és az ordacsehi Kisvár

 - Fotóalbum - 

Bővebben...
 

Betlehemes játék karácsonykor

E-mail Nyomtatás PDF

Idén egy kissé modernebb karácsonyi történet elevenedett meg a cserkészek előadásában szenteste délutánján és az éjféli mise előtt a templomban. 

A történeten át mai gyerekek is visszarepültek a főszereplőkkel a betlehemi jászol köré, együtt vándoroltak a pásztorokkal, keresetek szállást a Szent Családdal. Reméljük, hogy felnyílik nekik és nekünk is a szemünk, hogy a mai világ szegényeiben és vándoraiban is meglássuk a Kis Jézus arcát, és szeretetet adjunk minden rászorulónak.

A nagy múltú előadásra már készülnek a családok, így délután sok kisgyermeket hoztak el a szülők, ez egy jó közös program, amíg az otthon maradottak nyugodtan tudnak készülődni az ünnepi vacsorára, vagy segíthetnek az angyalkáknak a karácsonyfa körül :) 

 - Fotóalbum - 

 


Oldal 1 / 83