622GG.HU

''Én ott lakom, ahová Te nyaralni jársz!''

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Március 15.

E-mail Nyomtatás PDF

Március 15.

Az idei nemzeti ünnepünk kicsit szokatlan időpontban került megrendezésre. Eddig mindig délelőtt a nagymise után tartottuk a megemlékezést a szokott helyen, az Országzászlónál. Tegnap erre 16 órakor került sor, a helyszín változatlan maradt.
Az időpont áthelyezés a megjelent ünneplők létszámában talán nem okozott változást, de a cserkészeink megjelenésében igen. Szokottnál kevesebben voltunk, mert a középiskolásaink zömének vissza kellett utazniuk a kollégiumaikba.
A katolikus templomban gyülekeztünk és a jelenléti ív aláírása után a kalapok között válogattunk, majd a Zoli tartott eligazítást. A harang 4 órai jelzésére vonultunk le az országzászlóhoz. A Művelődési ház igazgatójának köszöntése után a kaposvári Déryné vándorszínház tagjai tartottak egy 15 perces igazán ütős, magas színvonalú előadást. Azt követően a polgármesterünk szólt az ünneplőkhöz, egy aktuál politikától mentes, hazafias tartalmú beszédben. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött és a Szózat zárta, mely előtt 4 perces harangzúgásba részesült a néma publikum. Ez arra volt jó, hogy mindenki azonnal „megemészthette” a művészek és a szónok üzeneteit.
Jm! PS. 

 

Feri-bá 10 éve ment Haza

E-mail Nyomtatás PDF

Most vasárnap a 10 órai szentmise keretében emlékezünk meg csapatunk alapítójáról, Szőllősi Ferenc atyáról, halálának 10 éves évfordulója alkalmából.

Vörös Józsi-bával karöltve megfiatalodtak a csapat megszervezése és felvirágoztatása körüli nagy munkában, új céllal gazdagodott amúgy is tevékeny életük.

Hála Neki, Balatonbogláron immár 25 éve működik a cserkészcsapat, ennyi idő alatt több száz gyermek ismerkedhetett meg a cserkészet eszméjével, lelhetett új barátokat, egy összetartó közösség tagja lehetett és válhatott kicsit jobb emberré. Reméljük, hogy az általa lefektetett alapok a jövőben is kiállják az idő próbáját, a szülők felismerik, hogy a gyermekeknek igazi gyermekkorra van szükségük - amin a ma divatos "virtuális világ" soha nem adhat meg számukra.

Atya szavaival élve: "Ami könnyű, az nem cserkésznek való!" 

Igyekszünk ebben a szellemben élni, melyben Ő a legjobb példával járt előttünk.

 - Szőllősi Ferenc atya életrajza - 

- Nekrológ, Pauer Sanyi-bá tollából - 

- ...és hogy mit jelentett nekünk, azt legjobban a Róla szóló csasztuska mondja el -

- Fotóalbum - 

- A megemlékezésről készült videók itt tekinthetők meg - 

 

Somogyi Várak Túra - Fonyód-Bézseny-Ordacsehi

E-mail Nyomtatás PDF

 A "Somogyi Várak Túra" második felvonásaként olyan várakat kerestünk fel, melyek itt vannak a szomszédunkban, és részemről nagy meglepetés volt, hogy ilyen sok török kori emléket rejt a környék.

Az idő kegyes volt a kis csapathoz, aki szombat délután a Fácános várnál gyülekezett - a délelőtti szemerkélő esőt enyhe szél és borongós-napsütéses délután váltotta. Második állomásunk Fehérbézseny volt, idáig jó minőségű aszfalt úton, majd földes úton jutottunk - a majdnem teljesen kihalt falu egyetlen utcáján egy lovarda várja a vendégeket sok szép  lóval egy barátságos, simogatnivaló cicával és egy nagyszájú doggal (aki ugatás közben folyton csóválta a farkát - így egyáltalán nem volt rémisztő, a hatalmas mérete ellenére sem :) ). A főutca bal oldalán összesen 4-5 porta sorakozik, talán kettőben lakhatnak, a többi elhagyatott és gazzal felvert udvarú...jobb oldalon húzódik a régi bézsenyi vár sánca, ami elég jól kirajzolódik az egyébként sík területből. Benőtték a kisebb-nagyobb fák, és a mostani tulajdonos itt-ott lekerítve baromfiakat nevel az várárok lankáin.

Az út további része a magas vízállás miatt kalandosra sikerült, mivel a terület régen a Balaton része volt, most pedig sásos-nádas rész, aminek magasabban fekvő részein kisebb-nagyobb szántók szabdalnak. Célunk Ordacsehi határa, amit az autópályával árhuzamosan haladva reméltünk elérni. Út itt nincs, csak az őzek által vágott csapások, a mezőt néhol vízelvezető árokrendszer szabdalja, amin csak úgy tudtunk átkelni, ha átugrottuk. Mivel senki sem szeretett volna megmártózni a jó méter mély, 1-2 fokos algás-lápos vízben, nagy elővigyázatossággal választottuk ki a legkeskenyebb részeket az átkeléshez (ezek is több mint 1,5 méter szélesek voltak, rogyadozó partfallal...) - szerencsére pár kisebb fröccsenéstől eltekintve "megúsztuk" a dolgot :) A következő feladat kiterjedt területen belvíz alá került sásos részen való átjutás volt - itt az autópályát határoló vadkerítés mentett meg bennünket - rácsimpaszkodva tettük meg azt az 5-6 métert, ami áthidalta a távot. Így értünk el a Csehi szélén lévő autópályahíd közelébe, amikor is észrevettünk egy az autópálya alatt futó alagutat - mivel nem volt víz alatt és le sem volt zárva, inkább ezen a kb. 2 m átmérőjű csövön át mentünk a túloldalra. Mikor átértünk már alig 200 m-re voltunk a Kisvártól, ahová egy szánó szélén majd sártengerré vált földúton jutottunk el. 

Bővebben...
 

A fonyódi raj 7 éve

E-mail Nyomtatás PDF

Kedden (febr. 17.) tartottam a Múzeumban egy tájékoztatót, ami egyben felnőtt "toborzó" is volt. Beszámoltam a fonyódi cserkészet 7 évének eseményeiről és közben a cserkészetről, mint mozgalom általában is. Pótó Judit személyesen hozta le a propaganda anyagot hozzá (Mi fán terem a cserkészet?), így ő is ott volt egy kicsit és első kézből adott információt a felnőttképzés menetrendjéről. 18-an voltak, köztük a város vezetői is képviseltették magukat.
Az ügyet pozitívan fogadták, reméljük idén egyre több programon tudjuk megmutatni magunkat és a cserkészetet Fonyódon is. 

A tájékoztató anyagát a Fonyód TV is leadta, megtekintető itt 35:35-től ,valamint a Fonyódi Hírmondóban is megjelent rólunk egy cikk, ami itt olvasható. / vagy itt
 
JM!
Péter Annamária 
 


Oldal 1 / 84