622GG.HU

''Én ott lakom, ahová Te nyaralni jársz!''

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gyere velünk Cserkész-ni!

E-mail Nyomtatás PDF

Újonc toborzó nyílt napok
szeptember 6-án és 13-án délelőtt 9-től 12 óráig a Kultúrház udvarán!

Régóta gondolkozol azon, hogy cserkész szeretnél lenni? Hallottál a zöld nyakkendős fiúkról és lányokról, de nem merted megkérdezni, kik ők? Érdekel, mi vár rád, ha cserkész leszel?

Mit gondolsz, lenne bátorságod részt venni egy éjszakai túrán? Szívesen táboroznál a barátaiddal napokon át az erdőben? Megtanulnál olyan dolgokat, ami egész életedben a hasznodra lesz? 

Gyere és indítsd útjára életed legnagyobb kalandját!

A cserkészeknél életre szóló közösség, barátok és a legnagyobb kaland vár rád, amivel valaha találkoztál!

Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybe gyúrva, egy életformává. 

Mit csinálunk?

A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal. Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

- a kisközösségi (őrsi) rendszer,

- fogadalom és törvények,

- a cselekedve tanulás,

- folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben,

- a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra. A cserkészet pedagógiai alapjait több, mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha! 

 

Mátyásföldi 612-esek Bogláron

E-mail Nyomtatás PDF

Augusztus 18-án szálló vendégeink voltak a cserkészotthonban, ill. a kultúrházban. A mátyásföldi 612-sek 10 fős rover alakulata 3 napos Balatont megkerülő bicajos túrán vett részt. Az első éjszakájuk Vonyarcvashegyen, a második pedig nálunk, Bogláron volt. Kora este cc. 6 órakor érkeztek meg igen fáradtan. Volt, akinek még a Tescoba se volt kedve lemenni kaját vásárolni. Nagyon sajnáljuk, hogy Boglárból csak ennyit láttak. Nevükben megköszönöm polgármester úrnak és a főigazgató asszonynak a lehetőséget elszállásolásukra. sb

 - Fotóalbum - 

 

 

Szent István és a magyar államalapítás

E-mail Nyomtatás PDF
I. István király példája és életműve halhatatlan, hiszen ő volt az első magyar király, akinek uralkodása idején megalakult a keresztény magyar királyság.

Szent István megkoronázása mérföldkő volt mind személyes sorsa, mind az ország jövője szempontjából. A korona nyílt szakítást jelentett a korábbi hagyományokkal és hozzájárult István tekintélyének növeléséhez, nemzetközi elismertetéséhez, István a nyugat-európai keresztény népek és országok közösségébe vezette népünket. A koronázási aktussal megszületett a keresztény magyar királyság, mely István államszervező munkájának és egyházpolitikájának köszönhetően később átvészelte egy ezredév megpróbáltatásait. 

István királynak új intézményeket és korábban nem ismert intézkedéseket kellett hoznia, hogy programját megvalósíthassa. A leglátványosabb és legnagyobb horderejű változás a területi alapon nyugvó közigazgatás megteremtése és működtetése volt. Az igazgatás olyan rendjét valósította meg, mely az egész társadalmat átfogta és mindenkire érvényes volt. Királyi hadsereget állított fel, adó- és járadékfizetési kötelezettséget vezetett be, mely adók az uralkodó magánkincstárába folytak be. Új rend lépett a régi szokások, a hagyomány helyébe: a magyar népjogot felváltotta a királyjog. A király rendelkezéseit oklevélbe foglalták, törvényeit lejegyezték, s ezzel kezdetét vette a világi írásbeliség kibontakozása. István király neve alatt két törvénykönyv és bennük összesen 56 cikkely maradt ránk. A törvényeket a királyság és az egyház minél teljesebb védelmére való törekvés hatja át.

- Fotóalbum - 

Bővebben...
 

Jankovichi búcsú

E-mail Nyomtatás PDF

Jankovich üdülőtelepet az 1926-ban kezdték kiépíteni. A határároktól nyugatra a csehi nagy árok közti vasút északi oldalán túli területet Gróf Jankovich Iván adományozta saját birtokából. A harmincas évek elejére már a mai József Attila utca mindkét oldalán villák sorakoztak. Javarészt jómódú budapesti emberek tulajdonaként. Kezdeti időszakban a Boglár falu közigazgatási hatáskörén kívül eső nyaralótelep önálló közigazgatással bírt beleértve a hitélet megszervezését is. 

Bővebben...
 


Oldal 1 / 78