622GG.HU

''Én ott lakom, ahová Te nyaralni jársz!''

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lovas Cserkész Nyílt nap

E-mail Nyomtatás PDF

Kiruccanás a kiskunhalasi Lovas Cserkész Nyílt napra

2014. október 11-re hirdette meg a Magyar  Cserkészszövetség a lovas szakági napot. Mi, a fonyódi Napraforgó őrs 3 tagja: Bori, Panni és Kriszti már régóta nagy barátságban vagyunk a lovakkal, ezért amikor erről a programról értesültünk, elhatároztuk, hogy részt veszünk rajta.

 A szombat reggeli 6 órakor kelés nem a kedvencünk,  de az úton elég volt lehunynunk a szemünket és már aludtunk is. A 3 órás útba ez is belefért. Kiskunhalasra beérve kicsit kóvályogtunk, mert nem igazán találtuk meg a kert városban a megfelelő kis utcát. Egy néni útba igazított minket és elértünk a lovardához. Egy kis várakozás után egy lószállító jelent meg, amelyből Gábor bácsi szállt ki, a lovarda tulajdonosa, majd szépen sorban érkeztek a cserkészek, Kiskunhalasról, Pestről és Pécsről. 

Bővebben...
 

Madármegfigyelés és hattyú gyűrűzés

E-mail Nyomtatás PDF

A fonyódi múzeum, a 'Múzeumok őszi fesztiválja' keretében szervezett madármegfigyelésén mi is részt vettünk. 

Cél, hogy minél több madárra kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj kóborlási szokásait. A majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

A jelölés természetesen nem árt a madaraknak!

A könnyű gyűrű azért kerül a madár nyakára (Magyarországon csak a fészkelő madarakra, hogy el tudjuk különíteni ezeket a hozzánk érkező egyedektől), mert a rövid evezőlábakon sokkal kisebb a leolvasási siker. A gyűrű természetesen nem szorítja a madár nyakát, csúszkál azon, és magától értetődően a táplálkozást sem akadályozza. Ez az eszköz azért használható a hattyúk esetében, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek, melynek lenyelésekor a nyak nem tágul ki jelentősen. A nagy zsákmányt (halak, békák) egyben lenyelő, éppen ezért táplálkozáskor jelentősen megvastagodó nyakú gémeknél, gólyáknál, kócsagoknál, kormoránoknál, kígyónyakú madaraknál éppen ezért nem használható nyakgyűrű, mert akadályozná a nyelést. 

A hattyúbefogás és -gyűrűzés a tudományos adatgyűjtés mellett állatvédelmi célokat is szolgál, mert a horgászzsinórral együtt horgot nyelő madarak elsősegélyét is lehetővé teszi. 

- Fotóalbum - 

 

Az Aradi vértanúk emléknapja

E-mail Nyomtatás PDF

Magyarország az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot egy polgári jellegű, modern, a feudalizmust felszámoló és a Habsburg Birodalmon belül nagy önállósággal bíró új ország megteremtéséért vívta. Bár a szabadságharc 1849 tavaszán még nagy magyar győzelmeket hozott, Ferenc József császár fő szövetségesétől Oroszországtól kért segítséget és elérte a fordulatot. A hatalmas cári haderő eltiporta a több mint egy éve folyó harcokban kivérzett magyar seregeket.

1849 október 6 –án a majdnem egy éven át tartó szabadságharc befejezését követően az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: birodalmában nem tűri a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra, mindegyiküket nyilvános és megszégyenítő kivégzéssel sújtva.
Bővebben...
 

Újonc fogadalomtétel

E-mail Nyomtatás PDF

Örömteli eseményre gyűlt össze a csapat a vasárnapi szentmisére, mely után került sor az idén újonc próbát tett jelöltjeink ünnepélyes fogadalom tételére.

Én …. fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, Hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt és azt mindenkor megtartom. 

A hét új cserkész már helyt állt az idei táborban is (sőt, vannak akik már a kiscserkész ígéretük folytatásaként készültek fel az újonc próbára), a tegnapi teljesítménytúrán is rész vettek és most már minden szempontból a csapat teljes jogú tagjai.

- Fotóalbum -

Bővebben...
 


Oldal 1 / 80