Lengyel küldöttség járt Bogláron, hogy az emlékezés virágaival tisztelegjen Teleki Pál államférfi és Varga Béla plébános életműve elött, akik a II. Világháború elött-, alatt oly' sokat tettek a menekültek - köztük a lengyelek megsegítéséért

A küldöttséget elkísérte Mádl Ferenc köztársasági elnök is.

 

Boglári Hírek 2004. szeptember-október

A LENGYEL MENEKÜLTEK BEFOGADÁSÁNAK 65. ÉVFORDULÓJÁRA EMLÉKEZÜNK

Öt évtized múltán, 1989-ben ismét városunkban találkoztak a balatonboglári lengyel iskola diákjai - a „boglárcsikok”. Az idő múlásával számban megfogyatkozva, de változatlan szeretettel jönnek vissza azóta minden augusztusban. Sajnos, az egykori lengyel diákok boglári kortársai közül egyre kevesebben élnek már. 
A város vezetői és számos polgára - köztük kivált a Balatonboglári Lengyel - Magyar Barátság Egyesület -, a város lengyel vonatkozású hagyományainak fennmaradásáért munkálkodnak. Az idén a Teleki - szobor avatására a lengyel diplomácia és közélet képviselői jöttek el. Szeptember 11-én Grzegorz Lubczyk “A lengyel Wallenberg, Henryk Slawik és id. Antall József története” című könyvének bemutatására került sor, a mű megjelenését önkormányzatunk támogatta. A szeptember 17-től október 3-ig (az egykori lengyel iskolában) megnyílt kiállításon id. Antall József hagyatékából származó fotókat és az egykori boglári diák, Marian Jozef Troján (városunknak adományozott) grafikáit láthatják az érdeklődők. Önkormányzatunk Oktatási-, Kulturális-, és Sportbizottságának támogatásával Szentes László úr, a Boglár TV vezetője a boglári lengyel diákokról filmet forgatott, amelynek szinkronizálását a lap megjelenése idején végzik; a bemutatására a közeljövőben kerül sor. Neki köszönhetően közreadunk néhány balatonboglári vonatkozású fényképet, amelyeket - más dokumentumaikkal együtt - a boglárcsikok a krakkói levéltárnak adtak át megőrzésre.

 

Bannerek

tesco

 

nea

Csapatunk programjainak megvalósítását a
Nemzeti Együttmüködési Alap támogatása
segíti.

esza logo

nca1