logoHegyesd történelme és ismertetése

Hegyesd Tapolcától 10 km-re lévő kisközség. Lakosainak száma eléri a 180 főt.

A település, a határában lévő 281 m magas kúp alakú kialudt vulkánról, Hegyesdről kapta a nevét. A tanúhegyen álló Hegyesdi várat 1282-ben említették meg először a veszprémi káptalan irataiban. Ebben az időben a Gyulaffy-család élt a várban.

A török időkben a Hegyesdi várat is támadás érte és 1561.áprilisában török kézre jutott a vár. Azonban egy esztendőnyi török uralom után, 1562-ben visszafoglalták a várat. A nagy küzdelemben a vár erősen megrongálódott és egyre csak pusztult, nem hozták helyre. Az itt élő emberek nagy része elmenekült, a lakosság száma nagyon lecsökkent.

A XVIII. században Hegyesd és környéke az Esterházy-család birtokához tartozott. Az Esterházyak az 1770-es évek végén vízimalmokat építtettek és tehenészetet hoztak létre. A munkák ellátására németországi katolikus telepeseket hívtak ide. A falu egészen 1945-ig az Esterházy-család tulajdonában volt.

Hegyesd igazi kirándulóhely, tiszta levegőjével és nyugalmával ejti rabul az idelátogatókat. A faluból sárga turistajelzés mutatja az utat a várhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére. Sokan járnak ide túrázni. A természet kedvelői kellemes sétát tehetnek a környéken és megcsodálhatják a vidék növény- és állatvilágát.

A község azonban nem szűkölködik látnivalókban sem. A falu templomát 1991-ben építették fel. Az egykori várból már csak kerek tornyának alapját láthatjuk. A falu keleti határában az Eger-patak felduzzasztásával kialakított halastó látható.

- Fotóalbum -

Bannerek

nea

me

bethlen

nca1

      tesco