logoMajdnem 150 ember töltötte meg a SYMA rendezvénycsarnokot csütörtök délelőtt, akiket az a kíváncsiság hozott össze az ország legkülönfélébb pontjairól, hogy a drogproblémára milyen megoldásokat lehet találni.

Mi sem mutatja jobban, hogy igenis nagy az érdeklődés a téma iránt, ami azt jelzi, hogy az emberek hisznek abban, hogy van megoldás erre a problémára. A résztvevők jelentős hányada pedagógus vagy valamely ifjúsági szervezet képviselője volt, ahogy mi is Ádámmal a boglári cserkészcsapat képviseletében. Megérkezésünkkor a szívélyes és kedves fogadtatás, a segítőkész szervezők rögtön tudatosították bennünk, hogy ez egy nívós konferenciának ígérkezik. Nem csalódtunk.

A délelőtt és kora-délután kétszer kétórás blokkban hat előadást hallhattunk. Volt szó a drogprevenció magyarországi helyzetéről és gyakorlatáról, a kábítószer jogi vonatkozásairól, a NARCONON rehabilitációs módszereiről, az elmebetegség egy fajtájáról, Magyarország legnagyobb drogprevenciós eseménysorozatáról, az „Együtt egy drogmentes Magyarországért” mozgalomról, és legvégül a pályázati lehetőségekről. A színvonalas előadások során meg se állt a tollunk, rengeteg új ismerettel, új nézőponttal lettünk gazdagabbak a témát illetően. Új ismeretségekre is szert tettünk, a két előadásblokk közti kávészünetben személyesen is megismerkedtünk Soós Zoltánnal, az Együtt egy drogmentes Magyarország mozgalom ügyvezetőjével. Rendkívül kedves, közvetlen és segítőkész volt, látva hogy fényképezünk, rögtön azt kérdezte, hogy milyen honlapra kitehető anyagokra lenne szükségünk. Reméljük, hogy ezt az ismeretséget tett követi, és a következő évi maratonba Balatonboglár is bekapcsolódik majd. A 42 nap alatt megtett útvonal települései drogmentes napot szoktak rendezni, színes programokkal, amikor hozzájuk ér a csapat.

A másik előadás, ami mindkettőnk elismerését kiváltotta a NARCONON drogprevenciós, illetve rehabilitációs programja volt. Az eddigi tapasztalatainkkal összehasonlítva az előadásból megismert drogprevenciós előadásukat, ez tűnik a legjobbnak. A rémítésre vagy fenyegetésre alapuló előadásoktól eltérően a gyermeket természetes kíváncsiságára építve, a gyerekek nyelvén mondják el a tudományosan bizonyított ismereteket a drogokról, sok tévképzetet eloszlatva. Mindezt nem egy, hanem három alkalomból álló előadássorozatban. Minket meggyőzött.

Az előadások után a konferencia zárásaként finom ebéd várta az akkor már fáradni látszó résztvevőket; fejedelmi bőséggel és eleganciával terített asztalok étkei közül választhattunk kedvünkre. Méltó lezárása egy olyan konferenciának, ahol végig azt lehetett érezni, „comme il faut.” 

Geiszt Csaba st.

- Fotóalbum -

- Jelenléti ív -

Bannerek

tesco

 

nea

Csapatunk programjainak megvalósítását a
Nemzeti Együttmüködési Alap támogatása
segíti.

esza logo

nca1